Havyarinin Kilosu 2 Bin 500 Dolardan Satiliyor

Havyarinin kilosu 2 bin 500 dolardan satilan İçel baligi için Amasya’da üretim seferberligi ilan edildi. Son iki yilda 20 binden fazla üretilip Karadeniz Bölgesi’ndeki akarsulara dagitilan bu balik türü için bu yilki üretim miktari 95 bini buldu. Tarim ve Orman Bakanligi, dogal yasam alanlarinda sayilarinin artirilmasi için sularla bulusturdugu baliklari tek tek numaralandirip takibini yaptiriyor.

Havyarinin Kilosu 2 Bin 500 Dolardan Satiliyor


Geçmisi 250 milyon yil öncesine dayaniyor

Geçmisi 250 milyon yil öncesine dayanip ‘siyah inci’ diye adlandirilan havyarinin kilosu 2 bin 500 dolardan satilan İçel baligi üretiminin yapildigi Karadeniz Bölgesi illerinden Amasya’da Tarim ve Orman Bakanligi’na ait özel tesiste yetistiriliyor. Bu yil Yedikir Su Ürünleri Üretim ve Arastirma Istasyonu’nda 95 bin adet üretilen yavru baliklar Karadeniz ve bölgedeki akarsularla bulusmak için gün sayiyor.

Türk karasularini da asip Bulgaristan’da bulunmustu

Tarim ve Orman Bakanligi, sulara birakildiginda Türk karasularini da astigi belirlenen bu baliklari tek tek numaralayip takibini de yapiyor. Geçen yil Samsun’dan Karadeniz’e birakilan bir balik Bulgaristan’da bulunup bildirilmisti.

6. yildan itibaren havyar üretiminin gerçeklesebiliyor

Amasya Il Tarim ve Orman Müdürü Gürol Çetin, yumurtalari İçel murt agacinin meyvesine benzedigi için İçel baligi adi verilen bu baliklardan 6. yildan itibaren havyar üretiminin gerçeklesebildigini belirtti.

Son iki yilda üretilen 21 bin 500 adet İçel baliginin Karadeniz’in akarsularla birlestigi Samsun, Sinop ve Sakarya’nin da aralarinda oldugu sehirlere dagitildigini hatirlatan Gürol Çetin, “8 anaç baligin sagilmasiyla 5 bin 200 gram yumurta elde ettik. Yapay dölleme yoluyla yaptigimiz çalisma sonucunda toplamda 95 bin yavru mersin baligi elde ettik. Bunlari da bakanligimizin baliklandirma projesi kapsaminda dagitimini yapacagiz” diye konustu.



"Amasya İçel baligi üretiminde bir numara olacak”

Ilk asamada yavru balik elde etmeyi isterken bu yil kilosu 2 bin 500 dolardan baslayan fiyatla satilan havyardan örnek olmasi için 2 kilo üretmeyi planladiklarina deginen Çetin, “Tesisimizdeki gibi düzenli ve bu kadar sayida bir üretim hiçbir yerde mevcut degil. Amasya’mizi İçel baligi üretiminde bir numarali hale getirecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA