Koyunlari Elektrikli Makine Ile Kirkmaya Basladilar

Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinde koyun kirkma dönemi basladi. Çiftçiler koyun kirkma makasinin yani sira elektrikli makinelerle de hayvanlari tiras ediyor.

Koyunlari Elektrikli Makine Ile Kirkmaya Basladilar
Sicak havalarin kendini iyiden iyiye hissettirdigi Tunceli’nin Çemisgezek ilçesine bagli Payamdüzü köyünde sürü sahipleri küçükbas hayvanlarin kirkimina basladi.

Her yilin mayis ile haziran aylari arasinda küçükbas hayvanlarin daha saglikli gelisebilmeleri için kirkma dönemi basliyor. Bu çerçevede Payamdüzü köyünde, sicaklarin artmaya baslamasiyla koyunlarin rahatlamasi, et ve süt veriminin çogalmasi için yapilan kirkma islemine baslandi.

Küçükbas sürü sahibi olan Anil Demir, komsularinin da destegiyle hem eski yöntem olan ve ‘kirklik’ adi verilen makasla hem de makine ile koyun kirkma islemlerini yapiyor. Çocuklugundan beri küçükbas hayvancilikla ugrastigini aktaran Anil Demir, "Küçükbas hayvancilikla ugrastigimiz için takip etmemiz gereken konular da çok fazla oluyor. Eskiden kiriklik denen makaslarla kirkim yapiyorduk. Ellerimiz nasir tutuyordu. Simdi teknolojik imkanlardan istifade ediyoruz. Elektrikli makinalarla isimiz bir nebze daha kolaylasti. Koyunlarimizin hem ferahlamasi hem de daha çok gelismesi için yilin belli dönemlerinde koyunlarimizi kirkiyoruz. Yaptigimiz is her ne kadar zor olsa da biz bu zorluga alisigiz. Koyun kirkma çalismalarimiz neseli ve muhabbetli bir sekilde geçiyor. Koyunlar da insanlar gibi ilgi ve bakim istiyor. Hiçbir is ekmeksiz olmuyor" dedi.

Kaynak: İHA