Devletin Destegiyle Organik Bal Üretimi Ve Ari Besiciligi Yayginlasiyor

Batman’da organik bal üretiminin artirilmasi ve ari besiciliginin yayginlastirilmasi çalismalari dahilinde 66 ariciya yüzde 70 hibeli 594 polen tuzakli ari kovani dagitildi.

Devletin Destegiyle Organik Bal Üretimi Ve Ari Besiciligi Yayginlasiyor
Batman’da son yillarda organik ariciligi gelistirme ve yayginlastirma amaciyla bitki türünün çok oldugu Sason ile Kozluk ilçelerinde aricilara devlet destegiyle kovan dagitilmasi ariciligi yayginlastiriyor. Her geçen gün gelisen ari besiciligi 3 bin rakimli Mereto Dagi eteklerindeki köyleri adeta bal üretim merkezi haline getirdi.

Devlet destegiyle dagitilan kovanlarin daha kaliteli ve polen tuzakli olmasi nedeniyle bal üretimini artiracagini belirten aricilardan Mehmet Bagatur, “Ben Sason ilçesine bagli Mereto Dagi eteklerinde ari besiciligi yapiyorum. Bizlere devlet destegiyle verilen kovanlar, polen tuzakli oldugu için bal üretimini artiracaktir. Devletimizin verdigi destek sayesinde Allah’in izniyle daha fazla bal elde edecegiz” dedi.



Iki yildir aricilar destekleniyor

Batman’da 2 yildir aricilarin Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan desteklendigini belirten kovanlarin kontrollerini yaparak besicilere teslim eden görevlilerden Veteriner Hekim Gülsah Yildiz, 66 ariciya 594 adet polen tuzakli kovanin dagitildigini söyledi.

Veteriner Hekim Gülsah Yildiz, “Tarim ve Orman Bakanliginin destekleri ve Batman Il Tarim ve Orman Müdürlügünün katkilariyla 2 yildir aricilarimiza hibeli ari ve polen tuzakli kovan destegi yardiminda bulunuyorduk. Bu gün yine batman il merkezinde 3 aricimiza, Sason ilçesinde 33 ve Kozluk ilçemizde de 30 aricimiza 9 kovandan toplamda 594 polen tuzakli kovan dagitimini yaptik. Kovanlarimizin polen tuzakli olmasi çok daha faydali olacak. Polen tuzagi sayesinde sadece bal üretimi degil, diger bal ürünlerini de elde etmeleri kolaylasacaktir. Sason’da ortalama 40 bin ari kovani bulunmaktadir. Sason endemik bitki türleri, daglarin rakiminin yüksek olmasi ve sicak bir bölge olmasi nedeniyle kaliteli balin üretildigi bir ilçemizdir” diye konustu.

Kaynak: İHA