Martilarin Inci Kefali Nöbeti

Van Gölü’nde yasayan ve 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasinda üremek için suyun tersine yüzerek tatli sulara göç eden inci kefali baligini avlamak için martilar adeta nöbet tutuyor.

Martilarin Inci Kefali Nöbeti
Dünyada sadece Van Gölü’nde yasayabilen ve yumurtalarini birakmalari için tatli sulara göç etmek zorun kalan inci kefali baliginin göç yolculugu sirasinda karsilastiklari birçok zorlugun basinda ise martilar geliyor. Inci kefali baliklari, göç yolculugunu yasandigi ve avlanmanin yasak oldugu 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde kaçak avcilarin yani sira Van Gölü Havzasi’nda yasayan martilara hedefi oluyor.

Göçünün en yogun yasandigi Ercis Balik Bendi alaninda suyun tersine dogru yüzerken ayni zamanda martilarin da hedefi haline gelin inci kefalleri görsel bir sölen olusturuyor. Gerek yöre halki gerek disaridan gelen vatandaslar bu görsel söleni hem izleyip hem fotografliyorlar.

Göçü fotograflamak için gelen doga fotografçisi Gülsen Günay, “Bugün doga fotografçisi arkadaslarimizla birlikte inci kefalinin göçünü izlemeye geldik. Inci kefali su anda üreme göçündedir. O yüzden avlanmasi yasak ama martilarin burada yasagi dinlemedigini gördük. Iste burada inci kefalinin yogun oldugu alanlara üsüstügünü gördük. Biz insanlar sadece izlemekle kaliyoruz ama martilar burada çok fazla sayida inci kefali avliyorlar. Aslinda bizim için muhtesem bir görsel sölen. Doga fotografçilari olarak çok güzel kareler de yakaladik ama martilarin bu yasagi aslinda dinlemesini isterdik. Üreme göçü dönemini herkesin gelip görmesi gereken müthis bir doga olayi. O yüzden göçü merak eden herkesin gelmesi gerekir diye düsünüyorum” dedi.

Inci kefali göçünü izlemek için Ercis Balik Bendine gelen Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ögretim Üyesi Nebi Çetin ise “Bugün buraya inci kefallerinin göçünü izlemeye geldik, gerçekten müthis bir görsel sölen sunuyor. Inci kefallerinin Van Gölü’nden tatli sulara çiktiklari süreçte av yasagi uygulaniyor. Bu süreçte bizlere ve Van Gölü’nde avcilik yapanlara avlanmak yasak, ancak martilara avlanmak serbest” seklinde konustu.

Kaynak: İHA