Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji Ve HES, 9.8 Milyar Kilovatsaate Ulasarak Ekonomiye 31 Milyar TL Katki Sagladi

Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji ve HES, açildigi 19 Mayis 2020 tarihinden bu yana enerji üretimi 9.8 milyar kilovat saate ulasarak ülke ekonomisine 31 milyar TL katki sagladi.

Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji Ve HES, 9.8 Milyar Kilovatsaate Ulasarak Ekonomiye 31 Milyar TL Katki Sagladi
1950’lili yillardan itibaren planlamalari yapilan 1982’de de projelendirilen ancak 2009 yilinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan temeli atilarak 19 Mayis 2020 yilinda tamamlanarak açilisi gerçeklestirilen Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji ve HES, bölge ekonomisinin yani sira ülke ekonomisine de katki sunuyor.

Gövde hacmi bakimdan Atatürk Baraji’ndan sonra ikinci sirada yer alan baraj, bu açidan Atatürk, Karakaya ve Keban’dan sonra Türkiye’nin dördüncü büyük baraji olma özelligine sahip. Insa sürecinde defalarca PKK’li teröristlerin hedefi olan ve saldirilarina maruz kalan Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji ve HES, terör saldirilarina ragmen 8.5 milyar TL’ye insa edilerek hizmete alindi.

IHA muhabirine açiklama yapan Devlet Su Isleri (DSI) 16 Bölge Müdürü Cihan Aksoy, Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji ve HES’in bahar yagislariyla adeta costugunu ve bölge ekonomisinin yani sira ülke ekonomisine ciddi katkilar sundugunu söyledi.



5 ayda 1.9 milyar kilowatsaat enerji üretildi

2023 yilinin ilk 5 ayinda üretim miktarinin 660 milyon kilowatsaat oldugunu aktaran Cihan, 2024 yili ayni döneminde üretim miktarinin 1.9 milyar kilowatsaate ulastigini ifade ederek sunlari söyledi:

“Bahar yagislariyla birlikte tüm barajlarimizda oldugu gibi Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji’nda da bu sene 522.5 kot üzerine çikilmis, akabinde üretime bagli olarak su anki üretime bagli olarak su anki mevcut kotumuz 521.5 seviyelerindedir. Suyun yükselmesiyle birlikte 2024 yili üretim miktarinda da ciddi anlamda artislar yasanmistir. 2023 yili Mayis ayina kadar ürettigimiz enerji miktari 660 milyon kilowatsaat enerji iken bu sene 2024 yili Mayis ayina kadar ürettigimiz enerji miktari 1.9 milyar kilowat saat enerjidir.”

Barajin doluluk oraninin yüzde 90’a ulastiginin altini çizen Aksoy, “Ayni sekilde 2023 Mayis ayindaki rezervuar kotumuza baktigimizda 515 seviyelerini görmüs durumdaydik. O zamanki doluluk oranimiz yüzde 75 iken suan üretimi fazla olmasina ragmen mevcut rezervuar kotumuz 521.5. bu 521.5 kotu, bilindigi üzere barajimizda 525 kotu isletme kotumuzdur. Suanda isletme kotumuzun 3.5-4 metre asagisindayiz. Suan barajimizda yaklasik olarak 9.5 milyar metreküp suyumuz mevcuttur. Doluluk oranimiz yüzde 90 civarina ulasmis durumda" dedi.



Ülke ekonomisine 31 milyar TL katki sagladi

Barajin 19 Mayis 2020 tarihinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açilisinin gerçeklestirilerek devreye alindigini hatirlatan Aksoy, üretime baslanilan 19 Mayis 2020 tarihinden buyana üretilen enerji miktarinin 9.8 milyar kilowatsaate ulastigini belirtti.

Üretilen enerji ile ülke ekonomisine 31 milyar TL katki sagladigi dile getiren Aksoy, "Bu sene mayis ayi itibariyla ürettigimiz enerji miktari 1.9 milyar kilowatsaattir. Böylece önceki dönemlerle birlikte üretilen enerji miktari 9.8 milyar kilowatsaat enerjinin üzerine çikilmistir. Bunun karsiliginda ise ülke ekonomimize 31 milyar TL üzerinde katki saglanmistir” diye konustu.

Kaynak: İHA