Disisleri Bakani Fidan Açiklamasi 'Latin Amerika'da Türkiye Giderek Daha Da Etkin Bir Aktör Haline Gelmekte'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, “Son yillarda yaptigimiz ziyaretler, anlasmalar, karsilikli çalismalar, ticaretin artmasi basta Venezuela olmak üzere Latin Amerika’da Türkiye giderek daha da etkin bir aktör haline gelmekte” dedi.

Bakan Fidan, Venezuela Disisleri Bakani Yvan Gil ile Disisleri Bakanliginda bir araya geldi. Görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenlendi.

Bakan Fidan, Venezuela ile olan iliskilerimiz her alanda ilerlemekte oldugunu dile getirerek, “Türkiye olarak Latin Amerika ve Karayipler açilimimizin merkezinde Venezuela yer almakta. Son yillarda yaptigimiz ziyaretler, anlasmalar, karsilikli çalismalar, ticaretin artmasi basta Venezuela olmak üzere Latin Amerika’da Türkiye giderek daha da etkin bir aktör haline gelmekte. Biz de Bakanlik olarak buna paralel bir sekilde özellikle daha mikro olarak iliskilerimizi yönetmek için Bakanligimizda Latin Amerika ve Karayiplere bakan sadece bundan sorumlu yeni bir genel müdürlük kurduk” ifadelerini kullandi.

“Venezuela’yla Gazze konusunda ayni düsünüyoruz”

Venezuela ile sadece ikili iliskiler alaninda degil, bölgesel ve küresel konularda da görüs alisverisinde bulundugunu aktaran Bakan Fidan, “Basta, Venezuela’nin maruz kaldigi haksiz yaptirimlar olmak üzere birçok konuyu masaya yatirma imkanimiz oldu. Bu önemli konulardan biri de süphesiz ki Filistin meselesi ve Gazze’de devam eden katliamdi. Memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki Venezuela’yla Gazze konusunda ayni düsünüyoruz, ayni sekilde hareket ediyoruz. Uluslararasi platformlarda da beraber tavir aliyoruz. Gazze’deki katliamin durdurulmasi, Filistin Devleti’nin taninmasi konusunda da çalismalarimizi ortak sürdürme karari aldik” diye konustu.

Türkiye ile Venezuela arasindaki ticaret hacminin bu sene bir milyar dolarin üstüne çikacagini hedeflediklerini belirten Venezuela Disisleri Bakani Gil, önümüzdeki yillarda belirlenen hedefin 3 milyar dolar oldugunu kaydetti.

Bakan Fidan ile görüsmelerinde uluslararasi politika konusunda birçok konuya degindiklerini aktaran Gil, Filistin’i bagimsiz ve özgür bir ülke olarak tanidiklarini ve yasanan insanlik suçunun da cezalandirilmasinin altini çizdi.

“Israil’e diplomatik baskiyi uygulama konusundaki çalismalarimizin meyve verdigini görmekten memnuniyet duyuyoruz”

Filistin’i taniyan devletlerin artmasi ve iki devletli çözüm ile Gazze’deki krizin sona ermesi için atilabilecek adimlarin sorulmasi üzerine Fidan, su ifadeleri kullandi:

"Öncelikle üç Avrupa ülkesinin Filistin’i devlet olarak tanima kararini açiklamalarini memnuniyetle karsiladigimizi ifade etmek istiyorum. Esasen uzun zamandir Türkiye olarak dostlarimizla, müttefiklerimizle beraber uluslararasi arenada sürdürdügümüz Israil’e her türlü diplomatik baskiyi uygulama konusundaki çalismalarimizin meyve verdigini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Katliam durmadi, soykirim devam ediyor ama Israil’e yönelik uluslararasi baski son on yillarda emsali görülmemis sekilde de artiyor. Bu önemli bir kazanim. Bu mücadele uzun soluklu bir mücadele ve bu mücadeleyi sistematik bir sekilde yilmadan, bikmadan, usanmadan devam ettirmemiz gerekiyor. Türkiye’den sonra baska ülkeler de Uluslararasi Adalet Divani’nda Güney Afrika’nin açtigi davaya taraf olma karari aldilar. Biz bu sayinin giderek artacagina inaniyoruz. Israil’in hem diplomatik alanda hem hukuk alaninda giderek yalnizliga mahkum edilmesi fevkalade önemli."

Görüsme kapsaminda iki ülke arasinda, Türkiye-Venezuela Dördüncü Ortak Isbirligi Komisyonu Toplantisi Ortak Bildirisi, Saglik ve Tip Bilimleri Alanlarinda Isbirligi Anlasmasi, Sivil Havacilik Kurumlari arasinda Teknik Isbirligine dair Mutabakat Zapti, Görsel-Isitsel Hizmetlere Dair Ortak Yapim Anlasmasi, Egitim Alaninda Is Birligine Iliskin 2024-2026 Dönemi Uygulama Programi, Venezuela’daki Türkiye Maarif Vakfi Okullarina Iliskin Anlasma, 2025-2027 Turizm Uygulama Programi, Yüksekögretim Burslari Alaninda Isbirligi Protokolü, Teresa Carreno Tiyatrosu Vakfi ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlügü arasinda Mutabakat Zapti imzalandi.
Kaynak: İHA