Geleneksel 'Çini Sanati'na Kadinlarin Eli Degiyor

Osmaniye’de Kadim Sanatlar Atölyesi ve Halk Egitim Müdürlügü bünyesinde açilan ’Çini Sanati’ kursuna katilan kadinlar, seramik üzerine islenen motifleriyle hem birbirinden güzel ürünler yapiyor hem de egleniyorlar.

Geleneksel 'Çini Sanati'na Kadinlarin Eli Degiyor
Osmaniye’de kadinlar unutulmaya yüz tutmus, Geleneksel Türk Sanatlarindan olan çini Sanatini yasatmak adina Kadim Sanatlar Atölyesi ve Halk Egitimi Merkezi bünyesinde açilan kursta ’Çini Sanati’ egitimi aliyorlar. Kadinlar, usta ögretici Ilkay Kuzulu Ilhan önderliginde aldiklari egitimler çerçevesinde çesitli ürünler yaparak hem ev meslek ögreniyor hem de terapi niteligi tasiyan motifleri çizerek eglenceli vakit geçiriyorlar.

Çini sanatiyla sans eseri tanistigini söyleyen usta ögretici Ilkay Kuzulu Ilhan, ’’Su anda Düziçi’nde yasiyoruz esimin görevi dolayisiyla daha önceki görev yerimiz olan Amasya’da Çin’iyle tanistim. Oradaki usta ögreticilerimin sayesinde 8 yildir çini yapiyorum, ayni zamanda çini ustasiyim. Aslinda çok da farkinda olarak baslamadim çini yolculuguna tesadüfen, Amasya’da bir halk egitimi merkezine girdim seramikle ilgili bir seyler görebilir miyim diye çini bisküvisini orada ilk kez gördüm ve ondan sonrasinda üstünü dekorlanmasi derken derken su anda 8’inci senem. Simdi de aldigim derslerle gelistirdim daha çok replika çalisiyorum zamaninda yapilmis olan klasik ürünlerin desenlerine çalisiyorum tasarim çok fazla çalismiyorum. Bugün de arkadasimin ricasi üzerine bir workshop düzenledik. Ürünlerimi çok fazla disa yönelik degil de esime ve çocuklarima hatira kalsin benden sonrasi için evladiyelik olarak hazirladim" diye konustu.

Halk Egitim Merkezi ile birlikte kadinlar için farkli el sanatlari kursu açtiklarini söyleyen Kadim Sanatlar Atölyesi Sahibi Ebru Onan Aksoy, ’’Bugün çok güzel bir atölye çalismasi gerçeklestiriyoruz. Ben biraz Kadim Sanatlar Atölyesinden bahsetmek istiyorum; 8-9 yildir faaliyet göstermekte olan ve birçok el sanatlarinin yapildigi, uygulandigi ve egitimlerinin verildigi bir atölye. Burada dekoratif el sanatlarinin birçok türünü yapiyoruz. Birçok rolyef kirpi oku, bakir, alüminyum, kagit çalisiyoruz. Dekoratif boyamalar gerçeklestiriyoruz. Makromeler, soguk porselenle birçok alanda egitimlerimiz ve uygulamalarimiz var. Yillardir çok güzel workshoplar yaptik. Çok güzel islere imza attik hanimlarla. Bu yilda hem hafta içi grubunda halk egitime bagli dekoratif sanatlar, el sanatlariyla ilgili atölyeler yapiyoruz" dedi.

Etkinlige ögrenci olarak katilan Songül Aksay, ’’Sanatsal aktivite var midir diye merak ederek internette arastirma sonucunda Kadim Sanatlar Atölyesi’ne rastladim. Hemen de yakin zamanda çiniyle ilgili bir atölye çalismasi oldugunu duyunca hemen ulastim, iletisime geçtim buradayim su anda kendimi çok iyi hissediyorum. Gelmeden önce arastirdim çini gerçekten de geleneksel bir sanat daliymis su an bu firçaya elime alabildigim için ve bu dokunuslari yapabildigim için kendimi sansli hissediyorum ve tavsiye ediyorum herkese bu tecrübeyi yasayabilmeleri istiyorum" dedi.

Kaynak: İHA