Duayen Hukukçular Akdeniz Üniversitesinde Bulustu

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinde meslekte 50 yilini dolduran hukukçularin katilimiyla “Duayenler Bulusmasi” gerçeklestirildi. Açilis konusmasini yapan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, gelisen teknolojinin hukuka olabilecek etkisi ve siber güvenlik konusundaki gelismelere dikkat çekti.

Duayen Hukukçular Akdeniz Üniversitesinde Bulustu
Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafindan “Cumhuriyetin 100. Yilinda Hukuk Etkinlikleri” kapsaminda düzenlenen “Duayenler Bulusmasi” Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi.

Duayenler Bulusmasi’na ev sahipligi yapmaktan büyük memnuniyet duydugunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, meslekte yarim asri devirmis hocalarin konusmalarinin genç hukukçulara ilham kaynagi olacagini söyledi.

Konusmasinda gelisen teknolojinin hukuka olabilecek etkisi ve siber güvenlik konusundaki gelismelere deginen Rektör Özkan, “Özellikle yapay zeka teknolojisi, yasamin her alaninda oldugu gibi hukukun isleyisini ve uygulamasini da dönüstürme potansiyeli tasiyor. Bir tarafta yapay zeka bir gün hakim cübbesi giyecek mi tartismasi yapilirken, diger taraftan ise teknolojinin gelisimiyle ortaya çikan siber suçlara karsi yasal bir güvence bekleniyor. Yapay zeka konusu her ne kadar daha çok teknik alanlari ilgilendirse de, ilk olarak hukuk kurallariyla düzenlenmesi gerekiyor. Çünkü yapay zekanin hayatimiza entegrasyonu, beraberinde bazi etik ve hukuki sorulari da getiriyor” dedi.



"Yeni yetisen hukukçularin, siber güvenlik alaninda bilgi sahibi olmasi ve bu konudaki gelismeleri yakindan takip etmesi gerekmektedir"

Siber güvenligin günümüzün en önemli konularindan biri olduguna vurgu yapan Rektör Özkan, teknolojik gelismelerle birlikte siber suçlarin artis gösterdigine bunun da bireylerin, kurumlarin ve devletlerin güvenligini tehdit ettigine isaret etti. Hukukun, bu yeni tehditlere karsi etkin bir koruma saglamasi ve siber güvenligi temin etmesi gerektigine deginen Rektör Özkan “Siber suçlarla mücadelede etkili bir hukuk altyapisinin olusturulmasi hayati önem tasimaktadir. Yeni yetisen hukukçularin, siber güvenlik alaninda bilgi sahibi olmasi ve bu konudaki gelismeleri yakindan takip etmesi gerekmektedir. Teknolojinin hukuka olan etkilerini anlayan ve bu alanda çözümler üretebilen hukukçular yetistirmeliyiz. Gelecegin hukukçularini sadece mevcut hukuki bilgiyle donatmak degil, ayni zamanda onlari teknoloji ve hukuk kesisiminde yetkin bireyler olarak yetistirmek zorundayiz. Bu noktada, dünyanin en iyi genç üniversiteleri siralamasinda Türkiye’de devlet üniversiteleri arasinda ilk sirada yer alan Akdeniz Üniversitesi olarak, bu dönüsümün merkezinde olmak için elimizden geleni yapacagiz” seklinde konustu.

Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Necla Öztürk de konusmasinda “Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak 2023 yilinin Mayis ayinda Cumhuriyetin 100. yilini kutlamak amaciyla çiktigimiz bu yolculukta 11 etkinlik düzenledik. O etkinliklerde farkli konular ele aldik. 12. etkinligimiz ile yolculugun son adimindayiz. Son etkinligimizin özel bir etkinlik olmasini istedik ve duayenler bulusmasi ile meslekte yarim asirdan fazla hizmet vermis hocalarimizi Antalya’mizda, üniversitemizde agirlamak istedik. Tabii burada amacimiz duayen hocalarimizi ögrencilerimizle bulusturmak, onlarin deneyimlerinden hayata ve meslege iliskin deneyimlerinden

yararlanmakti. Elbette bu bulusmanin hukuk devleti anlayisina ve hukuk devleti kültürüne katkida bulunacaginin da farkindayiz ve böyle de olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

Iki gün süren etkinligin ilk gününde meslegin duayenlerinden Prof. Dr. Metin Gürkanlar, Prof. Dr. Durmus Tezcan, Prof. Dr. Zehra Odyakmaz tecrübelerini paylasti. Ikinci oturumda Prof. Dr. Ramazan Arslan üçüncü oturumda ise eski Adalet Bakani Prof. Dr. Hikmet Sami Türk bilgi ve tecrübelerini ögrencilerle paylasti. Eski Adalet Bakani Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, konusmasinda Türkiye Cumhuriyetinin kurulus döneminden günümüze kadar geçen sürede yapilan anayasa degisikliklerini ve kendi Adalet Bakanligi döneminde özellikle Medeni Kanun’da yapilan degisiklikleri ve düzenlemeleri anlatti. Türk, kendi döneminde Ulusal Yargi Agi Projesi’nin (UYAP) de hayata geçirilmesi noktasinda çok gayret sarf ettigini dile getirdi.

Bulusmanin açilisina Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Bölge Adliye Mahkemesi Baskani Orhan Özdemir, Eski Bakan Yardimcisi, Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Dernegi (TFFHGD) Genel Baskani Abdurrahman Arici, Antalya Barosu Genel Sekreteri Av. Sebnem Ülk Yilmaz, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Gülbin Arici, Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Sükrü Özen, Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Necla Öztürk, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

Etkinligin ikinci gününde ise Prof. Dr. Haluk Burcuoglu, Prof. Dr. Celal Göle ve Prof. Dr. Ali Necip Ortan’in konusmalariyla duayenler bulusmasi sona erdi.
Kaynak: İHA