AFAD Ve UMKE'den Ortak Tatbikat

Kahramanmaras’ta Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve AFAD ekipleri tarafindan AFAD Egitim ve Tatbikat Alaninda "Enkaz Altindan Yarali Kurtarma" tatbikati gerçeklestirildi.

AFAD Ve UMKE'den Ortak Tatbikat
Afet veya olagan disi durumlarda aldiklari özel egitim ve donanimla, kazazedelere olay yerinde en kisa sürede ve uygun yöntemlerle müdahale etmek için egitim alan AFAD ve UMKE ekipleri, senaryo geregi göçük meydana gelen alana intikal etti.

Kimyasal sizintinin da oldugu düsünülen alana ilk olarak KBRN Hizmet ekibi görevlendirilirken, ekiplerin ölçümü sonrasi olumsuz bir durum görülmeyince olay yerine AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi. Hilti, keski, ayirici, beton parçalayici olmak üzere tüm ekipmanlari kullanan UMKE ekipleri göçük altinda kalan yaraliyi göçük altindan çikarmayi basardi. Yapilan müdahalenin ardindan yarali, ambulansla hastaneye kaldirildi.

Tatbikat hakkinda bilgi veren Kahramanmaras Il Saglik Müdürlügü Saglik Hizmetleri Baskanligi Afetlerde Saglik Hizmetleri Birim Sorumlusu Alper Kara, "Bildiginiz üzere ilimizde asrin felaketi yasandi, etkilenen illerden bir tanesiydik. AFAD’in da 100. Yilda 100 bin AFAD personeli egitme projesi kapsaminda planlamis oldugumuz UMKE ekiplerinin kabiliyetlerini arttirma yönündeki hedeflerimizle örtüstü, biz de bu egitime dahil olduk. Yaklasik 6 günlük süren teorik ve pratik egitimler sonucu bu duruma geldik ve arkadaslarimiza arama kurtarma kabiliyeti kazandirmaya çalisiyoruz. Afet alanlari zaten stresli ve sor sartlar altinda çalisilan yerler. Bu yerlerde mesleki becerilerin olmasi yeterli gelmeyip, psikolojik olarak da buna hazir olmaniz gerekiyor. Asil buradaki amaç zor alanda ve zor sartlarda bu arkadaslarin bu alanlarda meslegini en iyi sekilde icra edebilmesini sagliyoruz" dedi.



"Bu egitimler bir baslangiç"

Su anda 32 personelle bu egitimi aldiklarini belirten Kara, "Bu bizim için bir baslangiç. UMKE ekiplerinin kabiliyetlerini arttirmaya yönelik çalismalarimiz devam ediyor ve uzun süreli planlarimiz var bu konuda. 32 personelle kalmayip, devam eden 200 gönüllümüz var Kahramanmaras’ta ve bu 200 gönüllünün olabildigince fazla sayida bu egitimleri aldirmaya çalisacagiz. Bu egitimler baslangiç egitimlerimiz bunun üzerine daha konsantre daha uzmanlik isteyen egitimlere de yönelmeye çalisiyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA