Üniversite Bünyesinde Engelsiz Kütüphane Birimi Hizmete Açildi

Adiyaman Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bünyesinde engelsiz kütüphane birimi personel ve ögrencilerin kullanimina açildi.

Üniversite Bünyesinde Engelsiz Kütüphane Birimi Hizmete Açildi
Adiyaman Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bünyesinde engelsiz kütüphane birimi personel ve ögrencilerin kullanimina açildi. Görme engeli bulunan ögrenci ve üniversite personellerinin bilgiye erisim hizmeti sunacak olan engelsiz kütüphane birimi, kullanicilardan tam not aldi. Kullanicilar, birim bünyesindeki ekran okuma programi ile hem arastirma yapabilecek hem de istedikleri eserleri tarayici ve ekran okuma programi yardimiyla inceleyebilecek. Birimde ayrica görme engeli olanlarin bilgisayar kullanimini kolaylastirmak amaciyla gelistirilen akilli kabartma yazi klavyesi de mevcut.

Hizmete açilan birim ile ilgili açiklamalarda bulunan Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Baskani Soner Özen, engelsiz bir üniversite olma yolunda emin adimlarla ilerlediklerini dile getirerek, “Türkiye’de faaliyet gösteren özel bir yazilim sirketi tarafindan engellilerin sosyal hayata aktif katiliminin ve istihdam edilebilirliklerinin gelistirilmesi için akilli kabartma yazi klavyesi gelistirildi. Her dile uyumlu olan klavye, görme engellilerin egitimlerine yardimci olacak. Kitaplarin bilgisayar ortaminda taramasini yapan, hafiza kartina yüklenen kitaplari okuyabilme ve not alabilme özelligi bulunan akilli kabartma yazi klavyesi; görme engellilerin teknolojiyi kullanmasini kolaylastiracaktir. Bilgisayar ortamindaki her türlü yazinin sesli olarak duyulmasini ayrica kabartma olarak okunmasini saglayan akilli klavye, Türkiye genelinde Milli Egitim Bakanligi bünyesindeki Körler Okullari’nda kullanilmaktadir. Bu sistem görme engelli/az gören kullanicilarimizin bilgiye tam ve dogru ulasmasini, daha etkili ve verimli çalismasini saglayacaktir. Üniversitemize böylesine islevsel ve faydali bir birimin kazandirilmasina vesile olan basta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keles olmak üzere üniversitemizin tüm yöneticilerine tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA