Slovakya Basbakani Fico'ya Saldiri Ani Ortaya Çikti

Slovakya Basbakani Robert Fico’ya yönelik silahli saldiri aninin görüntüleri ortaya çikarken, saldirganin 71 yasindaki Slovakyali sair ve aktivist Juraj Cintula oldugu belirtildi. Fico’nun ameliyatinda ise 3 saat geride kaldi.

Slovakya Basbakani Fico'ya Saldiri Ani Ortaya Çikti
Slovakya Basbakani Robert Fico’ya düzenlenen silahli saldiri anina ait görüntüler ortaya çikarken, saldirganin 71 yasindaki Slovakyali sair ve aktivist Juraj Cintula oldugu belirtildi. Görüntülerde, Cintula’nin, güvenlik bariyerinin arkasindaki vatandaslara yaklasan Fico’ya defalarca ates ettigi ve Fico’nun yere düstügü görüldü.

Saldirinin ardindan gözaltina alinan Cintula’nin sorgusu sirasinda, “Hükümetin politikalarini begenmiyorum” ve “Medya yok edildi. Slovakya Radyo ve Televizyonu’na niçin saldirildi? Medya neden islevsiz birakildi?” dedigi kaydedildi.

Saldirinin motivasyonunun siyasi oldugu düsünülüyor

Slovakya Içisleri Bakani Matus Sutaj Estok ve Savunma Bakani Robert Kalinak, Fico’nun Bansk Bystrica’da kaldirildigi hastanede ortak basin toplantisi düzenledi.

Kalinak, Fico’nun hala ameliyatta oldugunu ve yasam mücadelesi verdigini belirterek, Fico’nun durumunun "gerçekten ciddi" oldugunu ve "durumun kötü" oldugunu aktardi. Kalinak, Fico’nun ameliyatinda 3 saatin geride kaldigini ve her seyin doktorlarin elinde oldugunu açikladi.

Estok ise, saldirinin motivasyonunun siyasi oldugundan süphelendiklerini belirterek, vatandaslar ve medyayi, saldiri sonrasinda nefret içerikli paylasim ve eylemlerden kaçinmaya davet etti. Estok, saldirganin 5 el ates ettigini ve Fico’nun karnindan vuruldugunu söyledi.



"Büyükelçiligimiz, Slovakya hükümeti ile yakin temasta ve yardima hazir”

Suikast girisiminin ardindan bir yazili açiklama yayinlayan ABD Baskani Joe Biden, “Slovakya Basbakani Robert Fico’ya saldiri haberi ile telaslanmis durumdayim. Jill ile birlikte acilen sifa bulmasi için dua ediyoruz. Düsüncelerimiz, ailesi ve Slovakya halki ile birlikte. Bu korkunç siddet eylemini kiniyoruz. Büyükelçiligimiz, Slovakya hükümeti ile yakin temasta ve yardima hazir” dedi.

Kaynak: İHA