Rus Baris Gücü, Karabag'daki Misyonunu Tamamladi

Karabag’daki görevini tamamlayan Rus Barisi Gücü misyonu Karabag’dan çekiliyor.

Azerbaycan’in Karabag bölgesindeki Hocali ilindeki havalimaninda bulunan Rus Baris Gücü’ne ait üstte birligin misyonunun tamamlanmasi nedeniyle tören gerçeklestirildi.

Törene Azerbaycan Savunma Bakan Birinci Yardimcisi ve Genelkurmay Baskani Korgeneral Kerim Veliyev, Rusya Kara Kuvvetleri Komutani Birinci Yardimcisi Yevgeny Nikiforov’un yani sira üst düzey askeri yetkililer, Azerbaycan ve Rus askerleri katildi.

Törendeki konusmasinda Azerbaycan ile Rusya arasinda varilan anlasma uyarinca faaliyetlerin son bulmasiyla ülke topraklarindan çekilen barisi koruma birliginin tüm mensuplarina sükranlarini sunan Genelkurmay Baskani Korgeneral Kerim Veliyev, Rus Baris Gücü’ne yaptiklari hizmetlerden dolayi tesekkür ederek, gelecekteki hizmetlerinde basarilar diledi. Konusmalarin ardindan Azerbaycan ve Rusya Savunma Bakanlarinin emriyle ödüllendirilen askeri personele madalyalari takdim edildi.

“Rus Baris Gücü’nün Karabag’dan çikarilma süreci yakin zamanda tamamlanacak”

Ikinci Karabag Savasi’nin ardindan Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan arasinda imzalanan üçlü bildiriye göre Karabag’a geçici olarak Rus Baris Gücü’nün yerlestirildigini hatirlatan Azerbaycan Savunma Bakanligi Sözcüsü Anar Eyvazov, “Eylül 2023’te gerçeklestirilen terörle mücadele operasyonu sonucunda Karabag’da bulunan Ermeni güçlerin kalintilari bölgeyi tamamen terk etti. Bunun sonucunda Rus Baris Gücü’nün görevinin tamamlandigini kabul edebiliriz. Azerbaycan ve Rusya liderlerinin ortak talimatiyla baris gücünün bölgeden çikarilmasina karar verildi.

Talimatin ardindan baris gücünün bölgeden çikarilmasi için Savunma Bakanligi tarafindan gerekli teknik ve lojistik destekler saglanmistir. Halihazirda bu süreç devam etmektedir ve yakin zamanda tam olarak çikarilmasi planlaniyor” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan arasinda 10 Kasim 2020’de imzalanan üçlü deklarasyona dayanarak Rus Baris Güçü, Karabag’da konuslandirilmisti. Belgeye göre Rus Baris Gücü, 2025 yilina kadar bölgede kalabilecekti. Rus Baris Gücü, 17 Nisan 2024’den itibaren Karabag’dan çekilmeye basladi.

Kaynak: İHA