(Özel) Çocuk Parki Içerisindeki Fransiz Mezarligi, Mezar Taslariyla Dikkat Çekiyor

Bursa’da bir çocuk parki içerisinde bulunan Fransiz Mezarligi, tarihi mezar taslari ile dikkat çekiyor. Pek çok gayrimüslimin yattigi bilinen mezarlikta, en eski 1831 en yeni 1927 yilina ait haç isaretli mezar taslari bulunuyor.

(Özel) Çocuk Parki Içerisindeki Fransiz Mezarligi, Mezar Taslariyla Dikkat Çekiyor
Bursa’nin Yildirim ilçesi Piremir Mahallesi’nde bir çocuk parki içerisinde bulunan Fransiz Mezarligi dikkat çekiyor. Birçogunun üzerinde Hristiyanligin sembolü olan haç bulunan 32 mezar tasindan en eskisinin 1831, en yenisinin de 1927 yilina ait oldugu biliniyor. Ismi Fransiz Mezarligi olsa da günümüze ulasan mezar taslarindaki isimlerin içerisinde Italyan, Alman, Ingiliz, Ermeni ve Isviçreli olmak üzere birçok milletten insanin yattigi anlasiliyor. 1940’li yillara kadar gayrimüslim mezarligi olarak kullanilan alan, simdilerde konut alanlari ve çocuk parki olarak kullaniliyor. Çocuk parki içerisindeki mezar taslari kasvetli yapilariyla dikkat çekiyor.

“Burada tarihe duyulan bir saygi var”

Mezar taslarina mahalle sakinleri tarafindan sahip çikildigini ifade eden Piremir Mahallesi Muhtari Seyran Okumus Pekmez, “Yaklasik 1978’den bu yana bu mahalledeyim. Hatirladigim kadariyla geçmis dönemlerde de burasi Fransiz Mezarligi olarak biliniyordu ve çok daginik bir sekildeydi. Su anda anit mezar olarak buradaki eserler koruma altina alindi. Mezarligin hemen yan tarafinda oturma alanlari ve çocuk parki var. Çocuk civiltilari ile birlikte bence çok güzel bir yer oldugunu düsünüyorum. Burada tarihe duyulan bir saygi var. Buraya yurt disindan gelen insanlar oluyor, hatta kisa bir zaman önce yurt disindan buraya gelip çekim yaptilar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA