Lise Ögrencilerinden Önemli Proje Açiklamasi Hem Tarim Alanlari Sulanacak Hem De Enerji Üretilecek

Kastamonu’da lise ögrencileri tarim alanlarinin sulanmasi ve havzalardan günes enerjisi ile su üretilmesini saglayacak proje gelistirdi. Destek almaya hak kazanan proje ile sulama kanallarindaki buharlasmanin önlenmesi ile su kaybinin azaltilmasi hedefleniyor.

Lise Ögrencilerinden Önemli Proje Açiklamasi Hem Tarim Alanlari Sulanacak Hem De Enerji Üretilecek
Kastamonu’da bulunan Abdurrahmanpasa Lisesi ögrencileri tarafindan TÜBITAK projesi gelistirildi. Destek almaya hak kazanan ögrencileri, ögretmen Senem Nuhoglu danismanliginda “Solar Kanal” ismini verdikleri bir proje gelistirdi. Proje ile tarim arazilerinin sulanmasinda kullanilan kanallar üzerine kurulan günes enerjisi panelleriyle hem elektrik üretilmesi hem panellerin sulama kanallarindaki buharlasmayi yüzde 80’e kadar azaltilmasi hedeflendi. Ögrenciler tarafindan gelistirilen proje ile su kanallarindaki bogulma, su kirliliginin önlenmesi de hedefleniyor. da yosun gelisimini azaltarak suyun temiz kalmasini saglamasi öngörülüyor.

Ögrencilerin projeleri begeniye sunuldu

Ögrenciler tarafindan hazirlanan "Solar Kanal" projesi basta olmak üzere 20 proje, Kastamonu Abdurrahmanpasa Lisesi’nde düzenlenen 4006 TÜBITAK Bilim Fuari’nda sergilendi. Okul bahçesinde hazirlanan stantlarda, ögrenciler yaptiklari projeleri ziyaretçilere anlatti. Vali Meftun Dalli, Il Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs, Il Müftüsü Bekir Derin, AFAD Il Müdürü Ugur Minder, Abdurrahmanpasa Lisesi Okul Müdürü Hüseyin Misirlioglu ve çok sayida davetli katilimi ile açilisi yapilan sergi ziyaretçilerden yogun ilgi gördü.

"Son derece ilginç çalismalar yapiyorlar"

Ögrenciler tarafindan yapilan projelerin kendisini gururlandirdigini ifade eden Kastamonu Valisi Meftun Dalli, “Gençleri böyle girisken gördükçe gelecege olan inancim artiyor. Son derece ilginç çalismalar yapiyorlar. Vaktim olmadigi için çogunu dinleme firsatim olmadi. Okulumuzu sadece ilimiz degil tüm türküye biliyor. Okulumuz son derece tarihi ve basarili bir geçmise sahip. Geçmiste ülkemize mal olmus, her alanda edebiyattan, sanattan, bilime her alanda her konuda çok iyi insanlar yetistirmis bir okul. Gençlerimizde masallah bu okula layik gençler öyle görünüyor. Basarilarinin daim olmasini diliyorum” dedi.



“Yaklasik 5 aydan fazladir bu projenin hazirlanmasi için çalisiyoruz”

“Solar Kanal” projesini gelistiren ögrencilerden Selcen Çaliskan, “Ürettigimiz enerji ile tarim alanlarini sulamayi hedefliyoruz. Günes panellerinin ülkemizde yayginlasmasindan dolayi bu fikir bizlerde olustu. Bizler de hangi sektörlerde bunu kullanabiliriz diye düsündük ve bu fikir ortaya çikti. Yaklasik 5 aydan fazladir bu projenin hazirlanmasi için çalisiyoruz. Günes panelleriyle su kanalinin üzerini kapatarak hem kanaldaki yosunlasmayi engelliyoruz. Ayrica kanaldaki buharlasmayi da önlüyoruz. Üretilen enerji ile kanalda suyun devir daim yapmasini da sagliyoruz. Sadece kendi enerjisiyle bunlari yapiyoruz” diye konustu.



“Projemiz sayesinde su kanallarindaki bogulmalarinda önüne geçmis olacagiz”

Tarima katki saglayacak projeyi 5 ayda tamamladiklarini belirten Melisa Nur Özsiray da, “Danisman ögretmenimizle birlikte, hangi alanlarda projemizi daha çok kullanabilecegimizi tartistik ve tarim alanina karar verdik. Sulama kanallarina üzerinde günes panelleri konularak kendi enerjisini üretebilen bir sulama kanali yaptik. Ayni zamanda Güneydogu Anadolu Bölgesinde sulama kanallarinda çok fazla bogulma olaylari yasaniyor. Bunun için de yine günes panellerinin kanalin üzerini kapattigi için önüne geçmis oluyoruz. Sudaki buharlasma oranini da büyük oranda önlemis oluyoruz. Ayni zamanda suyun günes isisiyla etkilesimini önleyerek kanalda yosunlasmanin önüne geçip suyun temiz kalmasini sagliyoruz. Projemiz 4 farkli amaca hizmet ediyor. 5 aylik bir çalismanin ardindan projemizi olusturduk” seklinde konustu.

Kaynak: İHA