Islam Dünyasi OICC Genel Konferansi Için Konya'da Bulustu

Konya Büyüksehir Belediyesi, 57 Islam ülkesinden 187 üyesi bulunan Islam Baskentleri ve Sehirleri Teskilati’nin (OICC) 15. Genel Konferansi’na ev sahipligi yapti.

Islam Dünyasi OICC Genel Konferansi Için Konya'da Bulustu
OICC Genel Konferansi açilis töreninde konusan OICC 14. Genel Konferans Baskani Fas’in Rabat Belediye Baskan Vekili Aziz Lomaini, konferansin iyi sonuçlar ortaya koymasi ve özellikle Islam baskentlerinin ve sehirlerinin gelismesine katki saglamasi temennisinde bulundu. Konya’nin güzel, temiz ve yüce bir sehir oldugunu vurgulayan Lomaini, misafirperverligi için Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay’a tesekkür etti.

Konya Büyüksehir Belediye Baskani ve OICC 15. Genel Konferans Baskani Ugur Ibrahim Altay, konferansin sehirleri çok daha güzel yarinlara tasimasini, baris ve kardeslik ikliminin hakim oldugu daha yasanilabilir bir dünyaya kapi aralamasini temenni etti. Konya’nin sadece bir sehir olmadigini ayni zamanda bir medeniyet besigi, bir kültür mozaigi ve hosgörü merkezi oldugunu vurgulayan Baskan Altay, sehrin her sokaginin binlerce yillik tarihin ve kültürün izlerini tasidigini ifade etti.



"Konya, medeniyetimizin essiz mirasinin tüm dünyaya tanitiyor"

Baskan Altay, yerel diplomasinin en önemli sehirlerinden birisi olan Konya’nin, dünya genelindeki 72 kardes sehri ve üyesi oldugu uluslararasi birlikleriyle hem Türkiye’nin kamu diplomasisini desteklemekte oldugunu hem de Türk-Islam medeniyetinin sahip oldugu essiz mirasi tüm dünyaya tanittigini vurguladi. Islam dünyasinin birbirinden kiymetli sehirlerinin temsilcilerini agirlamanin kendileri için büyük bir gurur kaynagi oldugunu kaydeden Baskan Altay, “Bugün burada, sehirlerimizi ve toplumlarimizi daha yasanabilir, daha sürdürülebilir ve daha huzurlu yarinlara tasimak için bir araya geldik. Bizler, sehirlerimizin sadece fiziksel yapilari ile degil, manevi ve kültürel degerleri ile de birbirine bagli olduguna inaniyoruz. Konferansi, bu baglari daha da güçlendirmek ve ortak degerlerimiz etrafinda yeni is birlikleri gelistirmek için önemli bir firsat olarak görüyoruz” dedi.



"OICC olarak güçlerimizi birlestirmeliyiz"

Baskan Altay, dört kitada 57 ülkeden toplam 187 üyeyi tek bir çati altinda toplayan OICC’nin, hem sehirleri hem de vatandaslari müreffeh yarinlara ulastirmayi hedefleyen en önemli kuruluslardan biri oldugunu belirterek, “Bir yandan sehirlerimizin kültürel mirasini korurken bir yandan da sürdürülebilir kalkinmayi saglamak ve tesvik etmek için çalismalar yapan OICC; tüm bunlarin çok daha ötesinde aramizdaki birlik, beraberlik ve kardeslik baglarimizi kuvvetlendirmeye vesile olmaktadir. Çünkü birlik ve beraberlik, Islam medeniyetinin en temel taslarindan biridir. Sehirlerimizin yasam standartlarini yükseltmek, hepimizin ortak sorumlulugudur. Iste bu yüzden, OICC olarak daha güçlü bir sekilde bir araya gelmeli, güçlerimizi birlestirmeliyiz. Birlikte hareket etmek, daha etkili çözümler bulmamizi saglayacak ve sehirlerimizin sürdürülebilir bir gelecege dogru ilerlemesini saglayacaktir” seklinde konustu.



"Israil’in katliamlarina tepkimizi en sert sekilde ortaya koymaya devam edecegiz"

Konusmasinda Filistin’de yasanan Israil zulmüne bir kez daha dikkatleri çeken Baskan Altay, “Bugün Filistin basta olmak üzere cografyamizin birçok noktasinda hakim olan savaslar, acilar, kan ve gözyasini dindirmek; ancak bu birlik ve beraberligimizi yeniden dizayn etmekle mümkündür. Baskanligini yürüttügüm Dünya Belediyeler Birligi ve Türk Dünyasi Belediyeler Birligi çatisi altinda da cografyamizin yasadigi acilari dindirmek için sesimizi dünyaya duyurmaya devam ediyoruz. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in ifade ettigi gibi; ‘Müslümanlar olarak hakkin yaninda durmak, gerçek anlamda, samimi anlamda Allah’in ipine sarilmak, kurtulusumuz için tek çikar yoldur. Ya bu imtihandan alnimizin akiyla çikacagiz ya da bir ömür boyu kalbimizde agir bir pismanlik yüküyle yasamak zorunda kalacagiz. Dünyada 2 milyari askin Müslüman varken baskalarindan medet ummak yerine, hep birlikte kenetlenerek Filistin halkina kardeslik vazifemizi yerine getirecegiz. Israil’in bu pervasiz katliamlarina tepkimizi en sert sekilde ortaya koymaya devam edecegiz. Vicdanlari sizlatan bu saldirilarin gündemden düsmesine asla ama asla müsaade etmeyecegiz. Antisemitizm sopasiyla insanlarin sindirilmesine hiçbir sekilde izin vermeyecegiz. Bölgenin yeniden sükunete kavusmasi için üzerimize düsen ne varsa yapmayi sürdürecegiz” diye konustu.



"Gazze’nin yeniden insasi için çalismalara basladik"

Baskan Altay, her gün bir önceki günü unutturacak büyük acilarin yasandigi Gazze’nin yeniden insasi için paydaslarla çalismalara basladiklarini ifade ederek sunlari kaydetti: “Gazze’nin imari konusunda bir fon olusturuldu. Ayrica Konya Büyüksehir Belediyesi olarak felaket dönemlerinde edindigimiz tecrübeden kaynakli olarak Gazze’nin yeniden imariyla ilgili çalisma ekibi olusturduk. Özellikle uydu fotograflarindan, eski imar planlarindan, haritalardan Gazze’nin yeni imar planina çalisiyoruz. Elbet bir gün mutlaka baris olacak. Ancak Gazze’nin ayaga kaldirilmasi için tüm kurumlarin inisiyatif almasi gerekiyor. Bizler de din kardeslerimize yönelik destegimizi göstermeliyiz. Buradan bir kez daha Israil’in gerçeklestirdigi zulme direnen tüm Filistinli kardeslerimizi selamliyorum. Israil saldirilarinda sehit olan Filistinlilere Allah’tan rahmet diliyorum. Filistin basta olmak üzere tüm dünyada yeniden huzur ve barisin saglanmasini yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Israil’in bu zulmünü unutmayacagiz, unutturmayacagiz. Israil bu lekeyi asirlarca alninda tasiyacak.”

"Konya olarak, baris ve kardeslik mesajini tüm dünyaya duyurmaktan geri durmayacagiz"

Konusmasinda birlik, beraberlik ve kardeslik vurgusu yapan Baskan Altay, “Hep birlikte daha güçlü, dayanismaci ve müreffeh bir gelecek insa etmek için el ele verecek ve daha yasanilabilir bir dünyanin insasinda güçlü adimlarla yürüyecegiz. Konya olarak tipki bugün oldugu gibi bundan sonra da Islam medeniyetine katki sunmaya devam edecek, baris ve kardeslik mesajini tüm dünyaya duyurmaktan geri durmayacagiz. OICC 15. Genel Konferansi’nda emegi geçenlere, bugün burada bizlerle olan tüm temsilcilerimize ve tüm konuklarimiza yürekten tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

"Konya çok güzel ve köklü tarihiyle ünlenmistir"

OICC Genel Sekreteri Ömer bin Abdullah El-Kadi ise, “Konya, insanligin yerlestigi en eski sehirlerden birisi sayiliyor. Özellikle Anadolu’da en eski, en kadim, en köklü sehir oldugu bilinmektedir. Mimari ve sehirlesmesi Selçuklu Devleti’nin baskentligi döneminde yasamistir. Ev sahibi sehrimiz çok güzel eski ve köklü tarihiyle ünlenmistir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine de tesekkür eden Kadi, “Özellikle bu bulusmamizi sagladigi ve ev sahipligi yaptigi için. Bu, Türk Hükümetinin ve Türk halkinin önemli rol üstlenmeleri ve özellikle Islam aleminin meseleleri konusunda gerekli ilgiyi göstermenin bir göstergesidir” diye konustu.

Ev sahipliginden dolayi Baskan Altay’a tesekkür eden Kadi, “Bizi çok güzel karsiladilar ve çok güzel bir misafirperverlik sergilediler. Ayni zamanda da güzel bir yönetim ile gösterdigi çabalar sayesinde konferansin basarili bir sekilde devam etmesini saglamada büyük rol üstlenmistir” ifadelerini kullandi.

"Filistin halki da serefli ve onurlu bir hayat yasamali"

Gazze’de ve genel olarak Filistin’de siyonist rejim tarafindan toplu katliamlarin devam ettigini hatirlatan Kadi sunlari kaydetti: “Öldürme, yaralama, esir alma, zulüm etme, teshir etme, aç birakma; sularin, yakitlarin, ilaçlarin girmesine engel olan, gida maddelerinin ve hayati malzemelerin girmesine engel olan, Allah’in evlerinin, hastanelerin, evlerin ve barinma yerlerinin yikilmasina neden olan saldirilar oluyor. Ayni zamanda su tanklarinin ve elektrik istasyonlarinin bombalanmasi, yer alti kaynaklarinin yok edilmesi ve özellikle atik su ve içme suyu borularinin ve iletisim araçlarinin bombalanmasina neden olan saldirilar devam ediyor. Filistin’e olan bu saldirilarin ve düsmanligin hemen durdurulmasi ve yardim çalismalarinin baslamasi ve yeniden imarin baslamasi gerekiyor. Filistin’in Birlesmis Milletler’e yaklasik 75 yildir süren uzun çalismalar ve ugraslari söz konusu. Tam üyelik kazanmasi gerekiyor. Bu söylediklerim Filistin halkinin elde etmesi gereken en asgari seylerdir ki serefli ve onurlu bir hayat yasasinlar. Onlar da diger toplumlar gibi bu hayati hak etmektedir.”

"Konya’nin Gazze’nin imari için yaptiklarina destek olmak büyük bir onurdur"

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay’in ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Gazze’nin yeniden imari için planlar yapmasindan ve bunun için fon ayirmasindan duydugu memnuniyeti belirten Kadi, “Bu konuda ben de herhangi bir teknik destek veya mali destekte bulunabilirim. Bu konuda kim varsa Konya Büyüksehir Belediyesi ile birlikte çalismasini, is birligi yapmasini öneriyorum. Bu büyük bir onurdur. Bu bizim de herkesin de sorumlulugudur. Allah’tan dilegimiz o dur ki bu sorumlulugu yerine getirmede bize yardimci olsun” dedi.

Konusmalarin ardindan 11. OICC ödülleri sahiplerine takdim edildi. Konya Büyüksehir Belediyesi’ne de Belediye Proje ve Hizmetleri kategorisi Bölge ve Sehir Planlama dalinda “Darülmülk” projesi ödülü verildi.

Baskan Altay ödülü OICC Genel Sekteri El Kadi’dan aldi.
Kaynak: İHA