Berlin'de 'Nakba Günü Yürüyüsü'

Israil’in kurulus gününü ve bu günden sonra yasananlari felaket olarak nitelendiren Filistinliler, Almanya’nin baskenti Berlin’de "Nakba Günü Yürüyüsü" gerçeklestirdi.

Israil’in bagimsizligini ilan ettigi tarih olan 14 Mayis 1948 tarihini takip eden gün olan 15 Mayis’i ve ardindan yasananlari Nakba Günü, yani “felaket günü” olarak anan Filistinliler, Almanya’nin baskenti Berlin’de Nakba Günü Yürüyüsü gerçeklestirdi.

Israil’in Filistin’i isgalini ve isgalden sonra Filistinlilere yaptigi katliamlari, baskilari kinamak isteyen göstericiler, 76’nci Nakba Günü’nü anmak üzere Berlin’in en islek bölgelerinden Charlottenburg ilçesinde toplandi. Bayraklarin asilmasi ve pankartlarin hazirlanmasindan sonra Filistin milli marsi okundu ve yürüyüse geçildi.

“Alman devletinin Israil’in uyguladigi soykirima suç ortakligini kiniyoruz”

“Ölüler için yasiyoruz ve yasayanlar için mücadele ediyoruz” slogani altinda bir araya gelen Filistinliler, “Nakba’nin 76. yili ve biz hala buradayiz; adalet, özgürlük ve geri dönüs talep ediyoruz. Bugüne kadar yerinden edilen ve mülksüzlestirilen 750 bin Filistinlinin, öldürülenlerin ve yok edilen 500 Filistin köyü ve kasabasinin yasini tutuyoruz. Gazze’deki etnik temizlik, imha ve soykirimin taniklariyiz ve Alman devletinin Israil’in uyguladigi soykirima suç ortakligini kiniyoruz. Bu soykirim sirasinda alinan tek bir cani bile unutmayacagimizi ilan ediyoruz. Bu Nakba Günü’nde hiçbir yasak, hiçbir zulüm, hiçbir baski bizi adalet ve özgürlük istemekten alikoyamaz. Filistin özgürlesene kadar özgür degiliz” ifadelerini kullandi. Filistinliler, ayrica Almanya’nin Israil’e silah sevkiyatina son vermesi çagrisinda bulundu.

Filistinliler, yürüyüs sirasinda “Filistin yok oluyor, suyu ve ekmegi de yok”, “Filistin’e özgürlük” ve “Israil terör devleti” seklinde sloganlar atti. Yürüyüse sehirde yasayan Türkler de katilarak, Filistinlilere destek oldu. Baskentin önemli merkezlerinden Wilmersdorf Caddesi’nde baslayan yürüyüs, Hallensee’de sona erdi. Yaklasik bin kisinin katildigi yürüyüs boyunca Berlin polisi, yogun güvenlik önlemleri aldi.
Kaynak: İHA