Amasra'da El Emekleri Kooperatif Çatisi Altinda Bulusacak

Bartin’in Amasra ilçesindeki kadinlarin el emeklerinin kooperatif çatisi altinda bulusturmak için çalisma baslatildi. Düzenlenen toplantida kooperatiflesmenin yani el sanatlari için katalog çalismasinin yapilmasi, internet ortaminda satisi gibi konularda da fikir alisverisinde bulunuldu.

Amasra'da El Emekleri Kooperatif Çatisi Altinda Bulusacak
Amasra ilçesinde El sanatlari Dernegi Baskani Sevgi Can, dernek üyeleri, ilçede bulunan usta ögreticileri, Amasra Belediye Baskani Recai Çakir’in daveti üzerine Amasra Belediyesinde bir araya geldi. Belediye Baskani Çakir tarafindan karsilanan dernek yöneticileri, usta ögreticiler ile yapilan toplantida, Amasra Belediyesi ile ortaklasa gerçeklestirilecek proje ile kooperatiflesme, katalog çalismasi ve internet ortaminda el yapimi ürünlerin satisi gibi konular gündeme geldi. Amasra’da kadinlara destek olmak amaciyla çalismalar yürüttüklerini belirterek, "Amasra’da faaliyetlerini sürdüren el emegi ve göz nurumuz olan el sanatlarimiz ile güçlü oldugumuz asta ögreticilerimizle dostlarimizla bir araya geldik. Amasra’da yaz sezonu içerisinde birçok ürün misafirlerimizle bulusuyor. Ancak Amasra’yi da asan hem dogrudan satisi da asan hem dijital ortam hem de kataloglama çalismasiyla üretici kadinlarimizi destekleyecek bir çalismanin ilk toplantisini yapmak için bir araya geldik belediye olarak da bu sürece aracilik ederek zaten güçlü olan kadinlarimizi ekonomik anlamda da desteklemek için bir çalisma planliyoruz. Katalog çalismasi ve dijital çalismanin ardindan ise asil hedefimiz kooperatiflesmedir. Bu amaç içinse niyetimiz derneklerimiz kurs ögretmenlerimiz ve Amasrali kadinlarimizla birlikte yol yürümek" dedi.



Yöresel ürünlere destek verildi

Çakir, daha önce de yöresel ürünlere de destek verdiklerini hatirlatarak, "Daha önceleri yöresel ürünler, bostan ürünleri diye tabir ettigimiz, tursu, reçel, marmelat, kozalak pekmezi gibi ürünlerin satislari üzerinden kadinlarimiza destek olduk. Ancak bu ürünlerde belediyemizin satis alanlarindaki tezgahlar haricinde bir ihtiyaçlari olmadigini gördük. Sezon içinde üretici kadinlarimizin ellerindeki ürünleri satis noktasinda zorlanmadigini gördük. Ileride bu ürünlerde de üretim fazlaligi söz konusu olursa satis noktasinda onlarla da ayni çalisma içinde oluruz. Ancak bu gün önceligimiz ustalik gerektiren, el emegi ile yapilan ve bu yöreye özgü degerler. Birlikte görünür kalalim, pazarlanmasina da destek verelim. Bu ürünleri sadece katalog yani internet üzerinden degil ilerleyen süreçlerde, fuarlarda da birlikte tanitalim. Buradaki pazari büyütelim. Kadinlarimizin ürünleri piyasasini bulsun ve gelir elde etsin istiyoruz" ifadelerini kullandi.

Amasra El Sanatlari Dernek Baskani Sevgi Can ise yaptigi konusmada, "11 yildir Amasra El Sanatlari Derneginin Baskanligini yapiyorum. Mümkün oldugu kadar Bartin ve Amasra’ya has olan tel kirma islemi, misir soyma ile Türk nakisi, kanaviçe gibi el sanatlarinda dernegimiz faaliyet göstererek ürünlerimizi tanitmaya ve satisini yapmaya çalisiyoruz. Bugün de Amasra Belediye Baskanimiz Sayin Recai Çakir bir toplanti tertipleyerek bizleri buraya davet etti. Bu toplantinin çok önemli sonuçlar doguracagina inaniyoruz. Kendisine tesekkür ediyoruz, kooperatiflesme yolunda ilk toplantimiz Amasra’ya ve Amasrali kadinlarimiza hayirli olsun" diye konustu

Toplantinin sonraki bölümlerinde taraflar ilerleyen süreçte yapilmasi gerekenleri tartisarak yol haritasini belirledi. Kurs ögreticilerinin sorunlarinin ve çözüm önerilerinin de görüsüldügü toplanti, günün anisina çekilen hatira fotografi ile sona erdi.
Kaynak: İHA