Yildiz Açiklamasi 'Toroslar'da Yerel Demokrasiyi Hep Birlikte Insa Edecegiz'

İçel’in merkez ilçesi Toroslar Belediye Baskani Abdurrahman Yildiz, 1 Nisan’dan sonra belediyeyi standart belediyecilik hizmetlerinin disinda yerelde demokrasiyi olusturabilecek bir yönetimle devraldiklarini belirterek, "Yerel demokrasinin insa edilecegi, muhtarlarin 24 saat belediye hizmetlerinin içerisinde olacagi, fikrini söyledigi bir mekanizmayi kurmak bizim temel hedefimiz" dedi.

Yildiz Açiklamasi 'Toroslar'da Yerel Demokrasiyi Hep Birlikte Insa Edecegiz'
Yildiz, ilçede görev yapan mahalle muhtarlariyla bir araya geldi. ’Yüzü gülen, nefes alan Toroslar’ için yapilacak çalismalarla ilgili fikir alisverisinde bulunulan ’Muhtarlar Bulusmasi’ programi yogun ilgi gördü. Türkiye Muhtarlar Federasyonu İçel Sube Baskani Halil Ibrahim Soysal, Toroslar Muhtarlar Dernegi Baskani ve Çamlidere Mahalle Muhtari Ali Yilmaz, belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarlarinin katildigi programda, birlik ve beraberlik mesaji veren Baskan Yildiz, her bir muhtarin, her bir vatandasin sesine kulak vereceklerini, belediyeyi ’ortak akil’ ile yöneteceklerini söyledi.



Programda konusan Toroslar Belediye Baskani Abdurrahman Yildiz, tüm muhtarlara önümüzdeki 5 yil boyunca basarilar dileyerek, “1 Nisan tarihi itibariyle Toroslar’da birçok seyin ciddi bir sekilde degismeye basladigini, muhtarlarimiz ve Toroslarimizda yasayan 330 bin hemsehrimiz fark etmistir. Toroslarimiz, 30 yil önce belediye oldu. En eski ilçe olmasina ve İçel’in merkezi olmasina ragmen belki bir vizyondan, belki de yönetme aliskanliklarindan kaynakli hak ettigi degeri bir türlü bulamadi. Toroslar’in yüzde 50’sinden fazlasi herhangi bir mimari ya da mühendislik hizmeti almamis yigma binalardan olusuyor. Toroslarimizda halen çocuklarimizin rahatça gidip oynayabilecekleri yeterince park imar edilmemis. Asfaltlar ve kaldirimlar problemli. Muhtarlarimizin da genel sikayeti bu. Bunlarin mesele oldugunu düsünmüyorum. Çok önceden çözülmesi gerektigini düsünüyorum. Çok basit meseleler, bugüne kadar çözülememis. Yeni Toroslar’da, Toroslar’in yeni döneminde bu konustugumuz problemlerin hiçbiri problem olarak gösterilmeyecek. Bunlarin hepsi standart belediyecilik hizmetlerinin basinda geliyor” dedi.

Baskan Yildiz, 1 Nisan’dan sonra belediyeyi standart belediyecilik hizmetlerinin disinda yerelde demokrasiyi olusturabilecek bir yönetimle devraldiklarini kaydederek, “Belediyecilik dedigimiz seyin kendisi, bürokratik islemler toplamidir. Esas olan seyin kendisi, yerel demokrasiyi insa etme halidir. Yani biz yerel demokrasiyi insa etmeye adayiz. Demokrasinin yeniden insa edilmesi, yerelden insa edilmesi ve demokrasinin Toroslar’da içsellestirilme meselesi, bizim derdimiz. Bu içsellestirilme yasama geçilirse, problem diye gösterilen bir dolu mesele kendiliginden çözülmüs olacak. Her birimiz diger birimizi dinlemeyi, hakkina hukukuna riayet etmeyi ögrenecegiz. Bunlari içsellestirdigimiz andan itibaren yol yapmak, asfalt dökmek, kaldirim ve park yapmak da aslinda kendiliginden olabilecek bir meseledir” diye konustu.



"Muhtarlar benim mesai arkadaslarim"

Muhtarlarla isbirligi içinde çalismanin önemine deginen Baskan Yildiz, su ifadeleri kullandi; “Yerelden demokrasi yasama geçerse bu belediyeyi, muhtarlarimiz ve 330 bin insanimizla beraber yönetecegiz. Sorunlarimizi hep beraber masaya yatiracagiz. Buna iliskin bütçemiz ve kentimizin durumu belli. Bunlari beraber olusturup, sorunlari da çözümleriyle beraber bulacagiz. Yerelden demokrasi diye anlatmaya çalistigimiz seyin kendisi bütçe yapma hakkidir. Her bir muhtarin mahallesinde yasayan her bir yurttas, bu bütçenin sahibidir. Dolayisiyla bu bütçenin nasil harcanabilecegine iliskin fikir vermek, katki sunmak da aslinda o mahallenin muhtarinin ve o kentte yasayan insanin hakkidir. Biz diyoruz ki Toroslar insanina bütçe hakkini taniyacagiz. Buradaki temel görev muhtarlarimiza düsüyor. 67 mahallemiz var. İçelimizin nüfusunun en kalabalik ilçesi Toroslar’dir. En çok görev de bizim muhtarlarimiza ait. Önümüzdeki günlerde bir stratejik plan hazirlayacagiz. Eger biz bütçe yapma hakkini koruyacaksak, eger biz vatandasin aklini, fikrini ortak akil ve kolektif yönetim haline getireceksek, o zaman stratejik plandan baslamaliyiz."

Önümüzdeki 5 yil içerisinde Toroslar’da ne yapilacaksa, Toroslar halkiyla birlikte karar verilecegini vurgulayan Yildiz, "Birlikte karar vermeliyiz ki bütçeyi nasil kullanacagimizi buradan çikaralim. 67 mahallemizin tamaminda muhtarlarimizla birlikte mahalle sakinlerimizi çagiralim. Katilmak isteyen herkes gelsin. O mahalleyi, o mahalleliyle birlikte ve o mahallenin muhtarinin nezaretinde konusalim. Tek tek mahallerimizi gezelim, eksiklerimizi tespit edelim. Biz demokratik belediyecilik yapmayacagiz. Biz yerel demokrasiyi insa edecegiz. Eger yerel demokrasiyi insa etme iddiamiz varsa, bütçe hakkini yurttasa verme iddiamiz varsa, vatandasin sadece fiziki ya da sosyal yardimlar konusundaki fikrini almak degil, bir bütün olarak bu mahallede her bir bireyin belediye yönetimine nasil katki sunacagini, nasil kendisini orada ifade edebileceginin mekanizmalarini olusturmamiz lazim. Belediyenin yetkisini, sadece belediye baskaninin ve belediye meclis üyelerinin ukdesinden çikartip, yerel demokrasiyi insa etmek için, o yerelde yasayan ve katki sunmak isteyen herkesin yetkisini almak lazim diye düsünüyorum. Benim belediyeyi yönetme anlayisim bu. Ortak fikir olusturmak dedigim, kolektif yönetim dedigim bu" seklinde konustu.

"Tüm muhtar arkadaslarima mesai arkadaslarim diyorum" diyerek konusmasini sürdüren Yildiz, "Çünkü muhtarlik kurumu, yerel demokrasinin isledigi alanlardan bir tanesidir. 1 Nisan’dan itibaren baska bir Toroslar’a uyandik. Yerel demokrasinin insa edilecegi, muhtarlarin 24 saat belediye hizmetlerinin içerisinde olacagi, fikrini söyledigi bir mekanizmayi kurmak bizim temel hedefimiz. 330 bin insanin kendini ifade edebilecegi bir belediye olusturmaya çalisiyoruz. Stratejik Planimizin hazirlik toplantisinin ilkini muhtarlarimizla yapmis olduk. Bu toplanti, ’Muhtarlik Çalistayi’ olarak da degerlendirilmelidir" dedi.

Türkiye Muhtarlar Federasyonu İçel Sube Baskani Halil Ibrahim Soysal da Baskan Yildiz’a tesekkür plaketi takdim ederek, “Tüm muhtarlarimiza hizmetlerinde basarilar diliyorum. Bizim derdimiz hizmet, gücümüz millet” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA