TIGEM'den Bölge Çiftçisini Umutlandiran Proje

Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügüne (TIGEM) bagli dünyanin tek parça halindeki en büyük arazisine sahip olan Ceylanpinar Tarim Isletmeleri Müdürlügünde deneme ekimi yapilan yeni ürünlerden olumlu sonuçlar elde edildi. Tohumlarinin da degerlendirilecegi ürünler bölge çiftçisinin umudu oldu.

TIGEM'den Bölge Çiftçisini Umutlandiran Proje
Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügüne (TIGEM) bagli Ceylanpinar Tarim Isletmeleri Müdürlügünde tarafindan çesit tanitim ve tarla günü etkinligi düzenlendi.

Etkinlige TIGEM Genel Müdürü Hasan Izginç, bölge Illerin Tarim ve Orman Il Müdürleri, TMO’nun bölgedeki müdürleri, Ziraat Odasi Baskanlari, Arastirma Enstitüsü Müdürleri, TIGEM bayileri, Ziraat Fakültesi akademisyenleri, ögrencileri ve bölge çiftçileri katildi.

Programda Ceylanpinar Tarim Isletmeleri Müdürlügünde denemesi yapilan ürünlerin ekim alani ziyaret edilerek inceleme yapildi. Ürünlerin bölgenin iklim ve arazi yapisina uyumlulugu analiz edildi.

Deneme alaninda TIGEM’e ait çesitlerle birlikte 11 kurulusa ait çesitler, 29 adet ekmeklik, 20 adet makarnalik olmak üzere 49 çesit bugday, 12 çesit arpa, 4 çesit tritikale, 6 çesit nohut, 1 fig, 1 mürdümük ve 1 bezelye olmak üzere toplam 84 çesit yer aliyor. Bunlara 33 yeni ürün ekleyen TIGEM, ekiminden büyümesine kadar çesitli testlerle adaptasyonlarini gözlüyor. Su ana kadar olumlu sonuçlarin alindigi ürünler, bölge tarimina önemli katkilar sunacak.

Türk tohumculuguna yeni çesitlerin kazandirilmasi için adimlar atiliyor

Denemesi yapilan ürünleri paydaslariyla birlikte incelediklerini söyleyen TIGEM Genel Müdürü Hasan Izginç, ” Bu gün burada tüm bölge çiftçileri, çiftçi temsilcileri, tohum bayilerimiz, Ziraat Fakültesi dekanimiz ve ögrencileri, bununla birlikte Tarim Il Müdürlerimiz, TMO Müdürlerimiz ve Arastirma Enstitüsü Müdürlerimizle bir araya geldik. Bilindigi gibi bizim ülkemizin tohumculukta lider kurulusu olan Tarim Isletmeleri genel Müdürlügü (TIGEM) Türkiye genelinde hububat anlaminda ekilen her 4 tohumdan bir tanesini üreten bir kurulustur. Yüzde 25’lik payimizla ülkemizde tohumculugun lideri konumundayiz. Bu çesitlerimizi ve bundan sonra üretime dahil edecegimiz çesitlerimizi burada tarim paydaslarimizin, sektör temsilcilerimizin begenisine sunduk. Tek tek çesitlerimizi gezerek olumlu ve olumsuz yönlerini, onlarin begenilerine göre siniflandirdik. Insallah bundan sonraki dönemde biz de tercihlere göre daha çok istenen, tercih edilen, benimsenen çesitleri üretip Türkiye, Türk tohumculugunda yeni bir takim çesitlerin kazandirilmasi anlaminda, gelisme anlaminda bir takim adimlar atacagiz” dedi.

Osmanlidan gelen geleneksel anlayis teknoloji ile birlesiyor

Ceylanpinar Tarim Isletmesi Müdürlügünün dünyanin en büyük tek parça arazisine sahip oldugunu belirten Izginç, “Bilindigi üzere TIGEM dünya kamu anlamindaki isletmelerinden bir tanesidir. Su anda içerisinde bulundugumuz Ceylanpinar Tarim Isletmesi dünyada tek parça en büyük tarim isletmesi konumundadir ve Osmanlidan bu güne gelenekçi bir tarim anlayisini günümüzün teknolojisiyle birlestirerek ülkemize tohumluk ve damizlik anlamindaki hizmetlerini devam ettirerek devam ettirmektedir” diye konustu.

Sanliurfa’nin Ceylanpinar ilçesinde yer alan isletmenin 1 milyon 635 bin 928 dekar arazisi bulunuyor. Isletmede bugday, arpa, mercimek, yonca, ayçiçegi, misir ve Antepfistigi gibi ürünler yetistiriliyor. Ayrica koyunculuk ve sigircilik faaliyetleri de yapiliyor.
Kaynak: İHA