Kizinin Tedavisi Için Ödedigi Parayi Açtigi Dava Ile Geri Aldi

Karabük’te yasayan 46 yasindaki Emel Dag, 2 yil önce hastanede kan kaybindan kaybettigi kizi için harcadigi 90 bin liralik paranin iadesi için açtigi davayi kazandi.

Kizinin Tedavisi Için Ödedigi Parayi Açtigi Dava Ile Geri Aldi
2022 yili Mart ayinda meydana gelen olayda Saliha Nur Dag (19), Ankara’da özel bir hastanede gördügü kistik fibrozis tedavisinin ardindan memleketi Karabük’e döndü. Genç kiz bir süre sonra rahatsizlasinca kaldirildigi Karabük Egitim ve Arastirma Hastanesi’nden ambulansla Ankara’da tedavi gördügü özel hastaneye sevk edildi. Hastanenin yogun bakimina alinan genç kizin yakinlarindan 90 bin lira istendi ancak aile bu parayi ertesi gün borç bularak ödeyebildi. Tedaviye alinan genç kiz, 17 Mart’ta yasamini kaybetti. Emel Dag, kendilerinden istenen 90 bin liranin geri iadesi için Karabük 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açti. Mahkeme anneyi hakli bularak, paranin faiziyle birlikte geri ödenmesine karar verdi.

Anneler Günü’nde kizinin Kapullu Mezarligi’ndaki mezarini ziyaret eden Emel Dag, "Çok kan kaybediyordu, bir islem yapilmasi gerekiyordu. Hastane bizden o zamanin parasiyla 90 bin lira talep etti. Bu ücret alinmazsa hiçbir islem yapilmayacagi söylendi. Bana senet imzalattilar. Ertesi gün borç bulduk ve kizim için islem baslatildi ama kizim çok kan kaybetmisti ve maalesef kizimi kaybettik" dedi.

Paranin iadesi için hastane hakkinda dava açtiklarini ifade eden Dag, "Adalet yerini buldu. Çok mutlu oldum. Yapilan haksizliklar vardi. Onlar da belgelerle ispatlandi. Bana yapilanlar baska hastalarimiza yapilmasin, magdur olmasinlar. Benim annelik duygularimdan faydalandilar. Çünkü kizim çok aci çekiyordu orada" diye konustu.

Dag, kizi ile ayni hastaligi tasiyan 19 yasindaki oglu Daghan’i karacigerinden bir parça vererek hayata bagladigini kaydetti.

Organ bagisinin önemine dikkat çeken Dag, "Inanin organ bagisi çok önemli, hayat kurtariyor. Lütfen geri durmayin, geri çekilmeyin. Yasadigim süreci bilmiyorum ama doktorumuza çok tesekkür ederim. Hep yanimizda oldular. Oglum saglikli ve tedavilerimizi sürdürüyoruz. Daha da iyi olacagiz insallah" ifadelerine yer verdi.

Avukat Mehmet Güngör, "2022 yili Mart ayinda 90 bin lira, bugünkü karsiligi yaklasik 500 bin liraya tekabül eden parayi aliyorlar, sonrasinda islemlere devam ediyorlar. Hasta 8 Mart’ta hastaneye ulasiyor, bir gün sonra 90 bin lira para ödeniyor. 17 Mart’ta hastamiz maalesef hayatini kaybediyor. Acil yogun bakim hastasindan para alinmamasi gerektigi ile ilgili özel hastaneye basvuruda bulunduk. Bu ödenen ücretin geri verilmesini talep ettik ancak bunu kabul etmeyince dava açtik. Bilirkisi raporunda hastanenin bu parayi bizden haksiz olarak aldigi ve hatta bu paranin Sosyal Güvenlik Kurumuna fatura edildigi ve ayrica buradan da tahsil edildigi görülmüs ve bu sekilde davamizin kabulüne karar verilmistir. Su anda davamiz istinaf asamasindadir" dedi.

Güngör, hastane hakkinda ikinci davayi açmaya hazirlandiklarini aktararak, "Ayrica hastamizin bu sekilde vefat etmesine neden olan bant ligasyon islemleri maalesef hastanenin hatali tedavisi neticesi meydana geldigi için onunla ilgili de girisimde bulunduk. Hastaneye basvuruda bulunduk. Onun neticesini bekliyoruz. Olumsuz gelmesi halinde onunla ilgili de maddi ve manevi tazminat taleplerimizi içerir davamizi da ayrica açacagiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA