Israil Karsiti Protestolarin Damga Vurdugu Eurovision 2024'Ü Isviçre Kazandi

Isveç’in Malmö kentinde Israil karsiti protestolarin gölgesinde geçen Eurovision 2024 sarki yarismasini Isviçre kazandi.

Bu yil 68’insi düzenlenen yarismada Isviçre temsilcisi Nemo, “The Code” isimli sarkisiyla 591 puanla birinci oldu. Yarismayi Hirvatistan temsilcisi ikinci, Ukrayna temsilcisi ise dördüncü sirada tamamladi. Gazze’de soykirim yapmakla suçlandigi için katiliminin yasaklanmasi istenen Israil’in temsilcisi ise yarismayi 5. sirada tamamladi.

Israil temsilcisi yuhalandi

Israil temsilcisi Eden Golan, final gecesindeki sahne performansi sirasinda izleyiciler tarafindan protesto edildi. Salondaki izleyicilerden birçogunun Israilli katilimciyi yuhaladigi ve “Filistin” slogani attigi duyuldu. Belçika televizyonu yayini kesti. Belçika ulusal televizyonu VRT, Israil’in insan haklari ve basin özgürlügü ihlalleri nedeniyle kinamak ve Gazze’de ateskes çagrisi yapmak amaciyla Eurovision 2024 finalinin yayinini kesti. Kanalin yayinladigi açiklamada, “Bu bir sendika eylemidir. Israil devletinin insan haklari ihlallerini kiniyoruz. Ayrica, Israil’in basin hürriyetini yok ettigini ifade etmek istiyoruz. Bu nedenle yayinimiza ara veriyoruz. Derhal ateskes” denildi.

Binlerce gösterici Israil’in katilimini protesto etti

Yarismaya ev sahipligi yapan Malmö kentinde binlerce savas karsiti gösterici, Israil’in müsabakaya katilimini protesto etti. Sehir merkezinden yarismanin yapilacagi arenaya yürüyen göstericiler, Filistin bayraklari tasidi. Protestocular, yarismanin “United by music” (Müzikle birles) olarak belirlenen resmi sloganina gönderme yaparak “Eurovision, soykirimla birles” seklinde slogan atti.

Iklim aktivisti Greta Thunberg polis tarafindan uzaklastirildi

Isveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Eurovision sarki yarismasi finali öncesinde Israil’in müsabakaya katilimini protesto ederken polis tarafindan alandan uzaklastirildi. Malmö Arena yakinlarindaki protesto sirasinda basina konusan Thunberg, “Eurovision organizatörlerinin bir soykirim gerçeklestirmekte olan Israil’in katilimina izin vermelerinin çok çirkin oldugunu ve bunun bir mazereti olamayacagini düsündügümüzü ortaya koymak için burada bulunuyorum” demisti.
Kaynak: İHA