Eski Oda Ve Borsa Baskanlarindan Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Çagrisi

Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan ve tarim alanlarinda ciddi zararlara yol açan kahverengi kokarca zararlisina karsi eski oda ve borsa baskani, topyekun mücadele yapilmasi konusunda çagrida bulundu.

Eski Oda Ve Borsa Baskanlarindan Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Çagrisi
Çin, Japonya, Kore Yarimadasi ve Tayvan’a özgü bir böcek türü olan kahverengi kokarca, Karadeniz Bölgesi’nde tarim alanlarina büyük zarar veriyor. Çarsamba Ticaret ve Sanayi Odasi eski Yönetim Kurulu Baskani Yusuf Kefeli ile Fatsa Ticaret Borsasi eski Baskani Ahmet Koç, kahverengi kokarca ile mücadele çalismasinin yetersiz oldugunu, topyekun bir mücadele gerektigine, Türk tariminin büyük risk altinda olduguna dikkat çektiler. Kefeli ve Koç, kahverengi kokarca zararlisiyla etkin bir sekilde mücadele etmek için, Tarim ve Orman Bakanligiyla birlikte, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB), bölge ticaret ve sanayi odalari, ticaret borsalari, Karadeniz ihracatçi birlikleri, ziraat odalari ve findik ihracatçilarinin hep birlikte mücadele çalismasi gerçeklestirmesi gerektigine dikkat çekti.

Çarsamba Ticaret ve Sanayi Odasi eski Yönetim Kurulu Baskani Yusuf Kefeli, “2017 yilinda ülkemize giris yapan ve 17 ilimizde görülen kahverengi kokarca zararlisi ile mücadelede, samuray arisi, fenomen tuzaklar ve 4 çesit de ithal ilaç kullanilmasina ragmen henüz kesin sonuç alinamamaktadir. Kahverengi kokarca zararlisi ülkemiz findik, meyve ve sebze tarimini olumsuz yönde tehdit etmektedir. Ülkemizin, dünyanin en büyük findik üreticisi ve ihracatçisi olmasi nedeniyle, gelecek yillarda findik basta olmak üzere tarim ürünleri gelirlerimizde düsüse neden olacak kahverengi kokarca zararlisiyla etkin bir sekilde mücadele edilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Fatsa Ticaret Borsasi eski Baskani Ahmet Koç ise istilaci kahverengi kokarca zararlisinin ülke ekonomisine her yil milyarlarca dolar döviz girdisini saglayan findik için büyük bir risk oldugunu, çiftçilere ilaç desteginin saglanarak hizli bir sekilde topyekun mücadele edilmesi gerektigini belirtti.

Koç, “Devletimiz duruma el atiyor ve atmaya devam edecektir ama oda ve borsa baskanlarinin da ellerini tasin altina sokmalari gerekmekte" diye konustu.

Kaynak: İHA