Aksaray'in Organik Sarimsagi Rusya Ve Almanya Antibiyotiginde

Aksaray topraklarinda üretilen organik sarimsaklar Rusya ve Almanya’daki antibiyotik ilaç sanayilerine gönderiliyor.

Aksaray'in Organik Sarimsagi Rusya Ve Almanya Antibiyotiginde
Nüfusunun yüzde 80’nin tarim ve hayvanciliktan geçimini sagladigi Aksaray, tarim ve hayvancilik üretimindeki birçok kalemde ülke genelinde siralamada ilk 10 içerisinde yer alirken, sarimsak üretiminde de oldukça basarili olan tarim kentinde ilk ve tek olarak üretilen organik sarimsaklar Rusya ve Almanya’ya gönderilerek antibiyotik ilaç sanayinde kullaniliyor. Tarim ve Orman Bakanligi organik tarim sertifikali sarimsaklar Rusya ve Almanya’da da birçok analize girerek yüzde yüzlük bir organik raporuna sahip.

“Ürettigimiz sarimsaklar yüzde yüz organik ve dogaldir”

Aksaray’in merkeze bagli Acipinar köyünde üretimi yapilan organik sarimsaklar Ugur Öngün tarafindan üretilip yurtdisina ihraç ediliyor. Üretim ve ihracatla ilgili bilgiler veren Ugur Öngün, organik sarimsagin Aksaray topraklarinda üretildigini belirterek, “Organik tarim, normalde geçis 1-2-3’ten sonra tam organige geçiliyor. Su an organik tarimda 6. yilimiz. 2017’den bu yana organik tarim ile ugrasiyoruz. Insallah 2024’ün, yani 7. yilimizin hasadini bu yil alacagiz. Verimde herhangi bir düsüklük yok. Organik tarimda biz herhangi bir kimyasal kullanmiyoruz. Insan sagligina zararli herhangi bir kimyasal kullanilmiyor. Sadece su, deniz yosunu ve leonardit, yani dogal madenlerle beslemelerini yapiyoruz. Rusya’ya Türkiye’den sarimsak ihracatini ilk biz yaptik. O zaman sürecinden beri Rusya’ya ihracat olarak çalisiyoruz. Su an Avrupa pazarimiz var. Organik tarim sertifikamizla giriyoruz zaten pazarlarimiza. Ürünlerimiz yüzde yüz dogal ve organiktir. Zaten bu yabanci ülkelere girerken bakanliktan onayli sertifikalarla giriyor. O ülkede de ayrica bir analize giriyor. Oralarda da tam organik olarak testlerden geçiyor. Türkiye’de tek organik sarimsak olarak üretimimiz var. Ilk etapta zaten biz 10 dönüm ile baslamistik. Su an 100 dönüme yakin bir organik sarimsak üretimimiz var. 100 bin metrekareden organik sarimsak olarak en düsük aldigimiz verimler 200 ton bandinda” dedi.



“Organik sarimsaklarimiz yurtdisinda ilaç sanayi ve gida sektöründe kullaniliyor”

Yurtdisindaki ilaç firmalarindan talep geldigine dikkat çeken organik sarimsak üreticisi Öngün, “Biz bunu 2017 yilinda Rusya’ya ilaç firmasina vermistik. Içindeki selenyum ve germanyum oranlarinin, diger bir takim degerlerin yüksek geldigi zaten analiz raporlarimizda vardi. Ilk etapta Rusya’ya antibiyotik firmasina girmistik. 2017 yilindan bu yana biz zaten Rusya ile çalisiyoruz. Ama bu Rusya Ukrayna savasindan dolayi biraz etkilendik. Gönderim tonajimiz biraz daha düstü. O yüzden Avrupa pazarina giriyoruz. Bu yilki hedefimiz de insallah ilaç sanayi olarak bir firmadan talep aldik. Orada görüsmelerimiz var ve Almanya’da büyük bir alisveris merkezinin Ceo’su ile görüsme yaptik ve bizden talep ettiler. Tabii ki organik sartiyla talep oldu. Biz buradan çalismalarimizi yaptik, raporlarimizi gönderdik. Su an Rusya ve Almanya’ya halen gönderiyoruz. Sirada Polonya ve Hollanda da var. Ben daha çok Ingiltere pazarina girmeyi istiyorum. Organik sarimsaklarimiz yurtdisinda özellikle ilaç sanayi ve gida sektöründe kullaniliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA