Londra Enerji Kulübü Baskani Mehmet Ögütçü Açiklamasi 'Önemli Olan Sürdürülebilir, Kesintisiz Enerjiyi Saglamak'

Temiz enerjinin baskenti Izmir, WENERGY-Temiz Enerji Teknolojileri Fuari’na, ikinci kez ev sahipligi yapiyor. WENERGY Expo’da, es zamanli olarak gerçeklesen kongrenin açilis konusmasini Londra Enerji Kulübü Baskani Mehmet Ögütçü gerçeklestirdi. Ögütçü, Izmir’in elektrik üretiminde Türkiye’deki kurulu güçte Istanbul, Ankara, Kocaeli’yi geçtigini ve enerjide en büyük üretici oldugunu belirterek, “Dünya tarihinde hiçbir zaman enerjisiz kalmadik, bundan sonra da kalmayacagiz, ama önemli olan gezegenimizin ekolojik dengesini bozmayan, maliyeti ehven, sürdürülebilir kesintisiz enerjiyi saglamak” dedi.

Londra Enerji Kulübü Baskani Mehmet Ögütçü Açiklamasi 'Önemli Olan Sürdürülebilir, Kesintisiz Enerjiyi Saglamak'
Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde, IZFAS, BIFAS ve EFOR Fuarcilik is birligi ile düzenlenen WENERGY - 2. Temiz Enerji Teknolojileri Fuari, fuarizmir’de kapilarini açti. 300’ü askin sektör paydasini, uluslararasi alici ve yatirimcilar ile bulusturan fuarda, sektörün kamu, yatirimci, sanayici ve tedarikçileri bir araya geliyor. Fuarla birlikte düzenlenen 22 oturumun gerçeklestirilecegi kongrede de sektörün önde gelen isimlerinden akademisyenler, is insani ve enerji dünyasi temsilcilerinin konusmaci olarak yer aliyor. Kongrenin açilis konusmasi, Londra Enerji Kulübü Baskani Mehmet Ögütçü tarafindan gerçeklestirildi.

Hükümet, diplomasi, uluslararasi kuruluslar, bankacilik, enerji ve finansman sektöründe 35 yillik deneyim sahibi olan Mehmet Ögütçü, “Dünya Enerjisindeki Yeni Dinamikler ve Türk Is Dünyasina Yansimalari” konulu konusmasinda ülkesel, bölgesel ve dünya genelindeki enerji politikalariyla ilgili görüslerini paylasti.

“ Enerjide su an en büyük üretici Izmir”

“Izmir gerçekten temiz enerjinin baskentidir” diyen Ögütçü, “Izmir, Türkiye’deki kurulu güce baktigimizda elektrik üretiminde Istanbul, Ankara ve Kocaeli’yi geçmis bir kent. Enerjide su an en büyük üretici Izmir ve üretiminin tüketimini karsilama orani da yüzde 66. Dolayisiyla Izmir’in bu avantaji kullanabilmek açisindan bu tür platformlarin çok büyük önemi var. Çünkü bu ülkenin ve bölgenin yatirima ihtiyaci var. Türkiye’nin en fazla ihtiyaç duydugu sey hem yenilenebilir enerji hem enerji verimliligi hem de fosil yakitlarda yatirim, finansman, teknoloji ve ortaklar. Hem ülke içinde hem de uluslararasi ortamda, bu tür toplantilar, firsatlarin, risklerin ortaya konmasi, tartisilmasi, insanlarin bir araya geldikleri zaman is anlasmalari yapilmasina zemin hazirlar. Ben bu fuarin ve kongrenin bu açidan çok önemli oldugunu düsünüyorum. Dünyanin dört bir yaninda degisik ortamlarda bu konularda sürekli konusmalar yapan biriyim, böylesine yerel yönetimin, devletin, is dünyasinin, üniversitelerin bir araya gelip ortak bir çalisma yürüttügünü görmedim. Bana göre Izmir, sadece temiz enerjinin baskenti degil, Ege’nin, Akdeniz’in, Ortadogu’nun, Kafkaslarin, Orta Asya’nin Avrasya’nin genel anlamiyla bölgesel enerji ve iklim degisikligi merkezi olabilir. Belki bu fuar ve kongreler oraya dogru gidisin de habercisi olur” diye konustu.



“Küresel ekonomide, enerjinin dinamikleri degisiyor”

Dünya tarihinde hiçbir zaman enerjisiz kalmadigimizi diye getiren Mehmet Ögütçü, “Bundan sonra da kalmayacagiz, ama önemli olan gezegenimizin ekolojik dengesini bozmayan, maliyeti ehven, sürdürülebilir ve kesintisiz enerjiyi saglamak. Su anda her sey hizla gelisiyor oyunun adi sürat, eskiden onlarca yilda gerçeklesecek olan gelismeler, bugün birkaç yilda, birkaç ayda gelisebiliyor. Teknoloji o hale geldi ki bir yandan bir nimet ama öte yandan büyük bir felaket habercisi de olabiliyor. Bugün en fazla konusulan konu enerjideki geçis süreci, yani fosil yakittan daha yesil enerjiye geçis süreci, sancisiz, zorluk olusturmadan nasil gerçeklesebilir? Diger bir husus ise iklim güvenligi, çünkü dünyamiz tahmin edilenin ötesinde karbon emisyonlari yüzünden hizla isiniyor. Kuraklik ve çöllesme, dünyamizi tehdit etmeye basladi.

Artik dünyada küresel ekonomide enerjinin dinamikleri degisiyor, bir yandan dünyanin güçlü ülkeleri hizli bir sekilde yesil enerjiye dogru akiyor. Ancak Türkiye gibi disaridan gelen enerjiye bagimli ülkelerde cari açik orani çok yüksek oluyor. Bu nedenle uluslararasi ortaklar olmadan bizim gibi ülkelerde bu tür yatirimlarin tek basina yapilmasi mümkün degil. Dis kaynakli yatirimlarin bizim gibi ülkelere gelebilmesi için devletin dis politikasi ve enerji politikasinin es zamanli ilerlemesi, kurallarin olmasi ve en önemlisi ekonomide, hukuk alaninda güven olmasi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA