Slovakya'da Cumhurbaskanligi Seçiminin Galibi Pellegrini

Slovakya’da bugün gerçeklestirilen Cumhurbaskanligi Seçimi ikinci turunun galibi, Ukrayna’ya askeri destek saglanmasina karsi çikan ve Rusya yanlisi olarak nitelendirilen aday Peter Pellegrini oldu.



Slovakya Istatistik Ofisi tarafindan yayinlanan resmi olmayan verilere göre, oylarin yüzde 99’unun sayilmasiyla birlikte, Sosyal Demokrat aday Peter Pellegrini’nin oy orani yüzde 53,55, AB ve Bati yanlisi aday Ivan Korcok’un oy orani ise yüzde 46,44 oldu. Verilere göre seçimlere katilim orani ise yüzde 60’in üzerinde gerçeklesti. Ülkeyi Avrupa Birligi ve NATO’dan uzaklastirmakla suçlanan Basbakan Robert Fico liderligindeki koalisyon hükümetinin ortaklarindan Hlas (Ses) partisinin lideri olan Pellegrini, Slovakya’nin Washington ve Brüksel’den gelen direktiflere bagli kalmamasi ve kendi menfaatlerini gözetmesi gerektigini savunuyor. Pellegrini’nin kazanmasiyla birlikte, ülkenin dis politikasini daha Rusya yanlisi bir hale getirdigi ileri sürülen Basbakan Fico’nun, Cumhurbaskanligi Sarayinda bir müttefik kazanacagi yorumlari yapiliyor.

Cumhurbaskanligi seçimin 23 Mart’ta gerçeklestirilen ilk turunda muhalefet tarafindan desteklenen eski Disisleri Bakani Ivan Korcok, oylarin yüzde 42,5’ini alarak yarisi ilk sirada tamamlamisti. Hükümet tarafindan desteklenen Peter Pellegrini ise yüzde 37 oyla ikinci sirada yer almisti. Pellegrini’nin görevi mevcut Cumhurbaskani Zuzana Caputova’dan 15 Haziran 2024 tarihinde devralmasi bekleniyor.

1975 dogumlu Pellegrini, 2018-2020 yillari arasinda basbakan olarak görev yapmis, geçtigimiz yil eylül ayindaki genel seçimlerin ardindan ise Ulusal Konsey Baskani görevine gelmisti. Atalari Italya kökenli olan 48 yasindaki siyasetçi, seçim kampanyasinda Slovakya halkini, çocuklarini Ukrayna’ya asker göndermemek için sandiga giderek oy kullanmaya davet etmisti.
Kaynak: İHA