Yunus Emre Enstitüsünün Irak'taki Çalismalari Devam Ediyor

Yunus Emre Enstitüsü, Irak’taki egitim ve kültür misyonunu kapsaminda Irak Içisleri Bakanligi Polis Enstitüsü Diller Okulu ile yeni protokol imzaladi.

Yunus Emre Enstitüsünün Irak'taki Çalismalari Devam Ediyor
Yunus Emre Enstitüsü Bagdat, Irak’taki egitim ve kültür misyonunu genisletmeye devam ediyor. Enstitü, Irak Içisleri Bakanligi Polis Enstitüsü Diller Okulu ile yeni bir protokol anlasmasi imzaladi. Anlasmaya göre, Temmuz ayindan itibaren Türkçe dersleri Irak Içisleri Bakanligi Polis Enstitüsü Diller Okulu müfredatina dahil edilecek ve Enstitü tarafindan ek dersler sunulacak. General Haysem Abdulajabar, protokolün önemine dikkat çekerek, dil egitiminin iki ülke arasindaki dostlugu pekistirecegini vurguladi.

Ayrica, Irak Devlet Televizyonu (IMN) Türkmen Bölümü ile saglanan anlasmaya göre Enstitünün Türkçe dersleri ve kültürel içeriklerinin Türkmen kanali araciligiyla genis bir izleyici kitlesine ulastirilmasi saglanacak.

Müdür Kasim Murtaza Çolak ile istisareler sonucunda gelistirilen bu is birligi, Enstitünün etki alanini Irak genelinde genisletmeyi ve yapilan faaliyetleri daha etkili kilmayi amaçliyor.

Bagdat’taki egitim faaliyetleri, Dicle Üniversitesi bünyesinde açilan yeni bir temsilcilikle daha da genisletildi. Enstitü, Bagdat’in iki yakasinda da 200’e yakin ögrencisi ile Türkçe ve Türk Kültürünü Irak ile bulusturmaya devam ediyor.

Üniversiteler ile akademik, bilimsel ve kültürel alanda is birliklerini güçlendirmek amaciyla Mustansiriyah Üniversitesi, Bagdat Üniversitesi, Irak Üniversitesi Savunma Bakanligi Savunma Üniversitesi ile yapilan görüsmeler sonucunda hazirlanan protokoller, yakin tarihte imzalanacak.

Ayrica Enstitü, Birlesmis Milletler Gelisim Programi (UNDP) ile de Türkçenin egitim dili olarak kullanimini amaçlayan görüsmeler sürdürüyor.

Enstitünün geçmiste Irak ve Irak’a yönelik gerçeklestirdigi etkinliklerin bazilari ise sunlar:

"2010-2019 yillari arasinda her yil düzenlenen Türkçe Yaz Okulu, 2018 yilinda Inönü Üniversitesinde 14 ögrencinin katilimiyla gerçeklestirilen Erbil Türkoloji Yaz Okulu, 2021 yilinda Irak’ta Türkçe ögreten ögretmenlere yönelik Istanbul’da düzenlenen egitim programi, 2020-2022 yillari arasinda Irak’tan toplam 2 bin 133 kisinin katilimiyla gerçeklesen çevrim içi Türkçe kurslari."

Yunus Emre Enstitüsü, Irak’ta Türk kültürünü ve dilini tanitmaya yönelik çalismalarina tam hiz devam ediyor ve bu alanda yeni is birlikleri ile kültürel baglari daha da güçlendiriyor.
Kaynak: İHA