TÜBITAK'tan BUÜ'nün Projesine Cumhuriyetin 100. Yilina Özel Destek

Bursa Uludag Üniversitesinin (BUÜ) yürütücülügünde hazirlanan “Geçmisten Gelecege: Elektronik Belgelerin Güvenilirligi” isimli proje, Cumhuriyetin 100. Yili Özel Çagrisi çerçevesinde destek almaya hak kazandi.

TÜBITAK tarafindan 1001 Projesi çerçevesinde destek alan çalismaya dair açiklamada bulunan Proje Yürütücüsü Dr. Özhan Saglik, zaman içerisinde yasanan teknolojik degisimler sonrasinda bir belgenin üretildigi dönemdeki özniteliklerinin ve diger belgelerle iliskisini gösteren arsivsel baginin korunmasi için yöntemler gelistireceklerini vurguladi.

Bu arastirmayla hem ulusal hem de uluslararasi düzeyde güvenilirlik çalismalarina katkida bulunacaklarini belirten Dr. Özhan Saglik; “Proje sonucunda bir hak, yetki veya yükümlülük içererek delil degerine sahip olan, Türkiye’nin geçmisine dair önemli bilgiler içererek Türk milletinin devamliligini saglayan elektronik belgelerin gelecege saglikli bir sekilde tasinmasi için gerekli olan sartlara iliskin bir yol haritasi sunacagiz. Projede kamu kurum ve kuruluslarinin fonksiyonlari neticesinde olusan ve arsivlik degere sahip olan video ve fotograf gibi görsel-isitsel malzemeler, e-postalar, web siteleri, sosyal medya kayitlari ve veri tabanlarinin güvenilirliginin korunmasi için hangi kriterlerin benimsenebilecegini analiz edecegiz. Bununla birlikte, bu belgelerin güvenilirliginin korunmasinda düzenleyici ve yönlendirici kurumlarin rollerini inceleyecegiz. Üç yil sürecek olan proje kapsaminda kamu kurum ve kuruluslarinda çesitli saha arastirmalari yapacagiz” dedi.

Dr. Özhan Saglik, proje ekibinde Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Nevzat Özel, Marmara Üniversitesinden Doç. Dr. Bahattin Yalçinkaya, Dr. Ögr. Ü. Varol Saydam ve Arastirma Görevlisi Dr. Muhammet Emin Gedikli ile Izmir Kâtip Çelebi Üniversitesinden Dr. Ögr. Ü. Levent Kutlutürk’ün yer alacagini belirtti.

Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Fahrettin Özdemirci’nin danismanligini yapacagi projede Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinde yüksek lisans ve doktora yapan bursiyerlerin de yer alacagi açiklandi.
Kaynak: İHA