Bakan Bayraktar Açiklamasi '2024'De Madencilige 106 Milyar Lira Kamu Yatirimi Yapilmasi Hedefleniyor'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, Orta Vadeli Programda madencilik sektörüne yapilacak yatirimlara iliskin, “2024 yilinda madencilik sektöründe yapilacak kamu yatirimlarinin geçen yila oranla yüzde 34’lük bir artisla 106 milyar lira olmasi kurgulandi” dedi.

Bakan Bayraktar Açiklamasi '2024'De Madencilige 106 Milyar Lira Kamu Yatirimi Yapilmasi Hedefleniyor'
Ankara’da Türkiye Madencilik Meclis Toplantisi gerçeklestirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi’nin (TOBB) ev sahipligi yaptigi toplantida, madencilik sektörünün mevcut durumu, problemleri ve çözüm önerileri masaya yatirildi. Toplantiya katilan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, yaptigi konusmada madenciligin büyük riskler barindiran bir sektör oldugunu ifade etti.

Bayraktar, tabii kaynaklar alaninda bir vizyon ortaya koymayi amaçladiklarini söyledi.

Insan odakli ve katma degerli madencilik anlayisini rehber edindiklerini belirten Bayraktar, Türkiye’nin gelecegi için tabii kaynaklar ve madencilik sektörünü gelecek nesillere en iyi sekilde miras birakmalari gerektigini aktardi.

"22 yildir önceligimiz, sanayimizin ihtiyaç duydugu madeni yerli kaynaklar ile karsilamak"

Türkiye’nin yer alti kaynaklarini isaret eden Bayraktar, “Madenler Türkiye ekonomisi içinde fevkalade önem arz ediyor. Madencilik, sanayiyi besleyen ana akimlardan. Ana akim is kollarindan bir tanesi. 22 yildir önceligimiz, sanayimizin ihtiyaç duydugu madeni mümkün olan en üst seviyede kendi imkanlarimiz ile yerli kaynaklarimizla karsilamak. Öz kaynaklarimizi çikarmak ve ekonomiye bunlari kazandirmak” diye konustu.

Bayraktar, madencilik sektöründe son 15 yilda yillik ortalama 136 bin kisiye dogrudan istihdam saglandigina da dikkati çekti. 2022 yilinda madencilik sektörünün gayrisafi yurtiçi hasila içerisinde yüzde 1,4’e geldigini belirten Bayraktar, deprem nedeniyle bu oranin 2023 yilinda yüzde 1,2’ye geriledigini ifade etti.



“2024’de madencilige 106 milyar lira kamu yatirimi yapilmasi hedefleniyor”

Orta Vadeli Programda ise madenciligin önemli bir yer tuttugunu vurgulayan Bayraktar, “2024 yilinda madencilik sektöründe yapilacak kamu yatirimlarinin geçen yila oranla yüzde 34’lük bir artisla 106 milyar lira olmasi kurgulandi. Dolayisiyla bu anlamda bizim de yatirimlarimiz artarak maden sektörüne devam edecek” seklinde konustu.



“Türkiye kendi dogalgazini üretir hale geldi”

Avrupa kitasindaki ülkeler arasinda Türkiye’nin petrol ve dogalgaz kaynaklari arama noktasinda 2023 yilinda en aktif ülke oldugunu belirten Bayraktar, “Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahasinda denizin 2 bin 100 metre derinliginde, Türkiye kendi dogalgazini üretir hale geldi. Bunu yaparken biz 2016’da o çerçevesini çizdigimiz stratejide sunu yapmistik. ‘Kendi gemilerimizle, kendi filomuzla, kendi imkanlarimizla bunu yapalim’ dedik” açiklamasinda bulundu.

Bakan Bayraktar, gayrisafi yurtiçi hasilada madencilik sektörünü yüzde 5’e çikarmayi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Toplanti, basina kapali olarak devam etti.
Kaynak: İHA