ABD Üniversitelerindeki Filistin Yanlisi Gösterilerde Yaklasik 300 Gözalti

ABD’deki üniversitelerde devam eden Filistin yanlisi protestolarda eylemcilere sert müdahalede bulunan polis Indiana Üniversitesi’nde 23, Arizona Eyalet Üniversitesi’nde 72, Washington Üniversitesi’nde 80, Northeastern Üniversitesi’nde ise 100 Filistin destekçisini gözaltina aldi.

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarinda her geçen gün can kaybi atarken dünya genelinde Filistin yanlisi gösteriler de genis kitlelere yayiliyor. Dünyanin dört bir yanindaki milyonlarca kisi saldirilarin basladigi günden bu yana protesto gösterileri düzenleyerek Israil yönetimine ve destekçilerine “Katliami durdurun” çagrilari yapiyor. Bir yandan da ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde geçtigimiz hafta baslayan ve çesitli ülkelerdeki üniversitelere yayilan Filistin yanlisi protestolar yanki uyandirmaya devam ediyor. ABD’de dün gerçeklestirilen gösterilerde polis, Filistin destekçisi ögrencilere sert müdahalede bulundu. Indiana Üniversitesi’nde bir araya gelen göstericilere müdahale eden ABD polisi, 23 Filistin yanlisi göstericiyi gözaltina aldi. Indiana Eyalet Polisi tarafindan yapilan açiklamada ise “Indiana Üniversitesi, kampüste üniversite politikasina uygun barisçil protestolari desteklemeye devam etmektedir” ifadeleri kullanildi.

Arizona Üniversitesi’nde kamp kuranlara müdahale

ABD polisi, Arizona Eyalet Üniversitesi kampüsünde izinsiz kamp kuran Filistin destekçilerine müdahale ederek 15’i ögrenci 72 kisiyi gözaltina aldi. Üniversiteden yapilan açiklamada, “Arizona Eyalet Üniversitesi arazisinde kamp kurmak yasaktir. Yasal gösteriler ancak izin verilen saatlerde gerçeklestirilebilir” denildi. Açiklamada, gözaltina alinan 72 kisi hakkinda izinsiz giris suçundan dava açildigi belirtildi.

Washington Üniversitesi’nde en az 80 kisiye gözalti

Washington Üniversitesi’nde gerçeklestirilen Filistin yanlisi gösterilerde ise ABD polisi en az 80 kisiyi gözaltina aldi. Üniversiteden yapilan açiklamada, “Aralarinda ögrencilerin, çalisanlarin ve üniversite ile iliskisi olmayan kisilerin de bulundugu bir grup gösterici kampüste çadir kurdu ve ayrilmayacaklarini ifade etti.

Grubun sözleri ve eylemleriyle iyi niyetli olmadiklari ve bu gösterinin kontrolden çikip tehlikeli olabilecegi kisa sürede anlasildi” denildi.

Baskan adayi Sein gözaltina alindi

Üniversitede düzenlenen gösterilerde, 2024’teki baskanlik seçimleri için Yesil Partiden bagimsiz aday Jill Stein de gözaltina alinanlar arasindaydi. Stein yaptigi açiklamada, “Burada demokrasi için, insan haklari için, soykirimi sona erdirmek için ayaga kalkan ögrencilerle ayni hizada duracagiz” dedi.



Northeastern Üniversitesi’nde yaklasik 100 kisiye polis müdahalesi

Northeastern Üniversitesi’nin Boston’da bulunan kampüsünde bir araya gelerek Filistin’e destek sloganlari atan göstericilere müdahale eden polis, izinsiz kamp kuran yaklasik 100 kisiyi gözaltina aldi. Northeastern Üniversitesi tarafindan yapilan açiklamada, kampüs faaliyetlerinin normale döndügü ve kampüsün “tamamen güvenli” hale geldigi belirtildi.

Güney California Üniversitesi kampüsü geçici olarak kapatildi

Filistin yanlisi protestolara sahne olan Güney California Üniversitesi’nin “University Park” kampüsü ise geçici olarak kapatildi. Üniversite tarafindan yapilan açiklamada, “Bir karisiklik nedeniyle University Park, kampüs sakinleri disindaki kisilere geçici olarak kapatilmistir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA