NEVÜ'de 'Uluslararasi Çin Dili Günü' Etkinligi Düzenlendi

Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi’nde (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dogu Dilleri ve Edebiyatlari Bölümü Çin Dili ve Edebiyati Anabilim Dali, Çin Kültür Kulübü ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiligi is birligi ile ’Uluslararasi Çin Dili Günü’ etkinligi düzenlendi.

NEVÜ'de 'Uluslararasi Çin Dili Günü' Etkinligi Düzenlendi
NEVÜ Vali Sinasi Kus Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlige; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiligi Kültür Müstesari Zhou Meifen, NEVÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Özlem Findik, Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ensar Çetin, Çin Dilli ve Edebiyati Anabilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Sema Gökenç Gülez, Çin Dili Ana Bilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Fatma Ecem Ceylan, üniversitenin akademik ve idari personeli ile ögrenciler katildi.

Dogu Dilleri ve Edebiyatlari Bölüm Baskani Dr. Ögr. Üyesi Sema Gökenç Gülez, 20 Nisan’in UNESCO tarafindan 2010 yilinda 6 resmi dilden biri olan ‘Çin Dili’ olarak ilan edildigini ve ilan edilen bugün ile insanlarin bugün hakkinda ilginç bilgileri edinmelerine, tarihlerini ve kültürlerini daha iyi anlamalarinin amaçlandigini söyledi.

Dilin kültürün tasiyicisi oldugunu ve kültürün dil ile baglantili oldugunu vurgulayan Dr. Ögr. Üyesi Sema Gökenç Gülez, ülkeler arasindaki is birliginin dilden, tarihe saygidan geçtigini belirtti.

Gökenç Gülez; "Dünyada ana dil olarak en çok konusulan dillerden biri olan Çince kendine has özellikleri olan bir dildir. Çin yazisi ve Çin dilinin içerisinde, Çin’in zengin kültürünü görmek mümkündür. Bizlerde bugün hazirladigimiz gösterilerle sizlere Çin’in ve Çin dilinin kapisini araliyor ve Çin kültürünü ve Çin dilini kesfetmeyi arzuluyoruz. Desteklerinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Semih Aktekin’e, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiligi Kültür Müstesari Zhou Meifen hanimefendiye tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.

Çin Dili Ana Bilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Fatma Ecem Ceylan, 2021 yilindan itibaren kurulan Çin Dili ve Edebiyati Anabilim Dali ögrencilerinin katilmis oldugu Çince Köprüsü Yarismasi, kompozisyon, siir, sarki ve kaligrafi gibi uluslararasi yarismalarda elde ettigi basarilara degindi. Rektörümüzün destekleriyle 3 ögretim üyesiyle ve 30 ögrencimizle egitim - ögretime baslayan anabilim dalimizda bu yil 4 ögretim üyesi, 2 yabanci ögretim görevlisi ve 99 ögrencinin bulundugunu vurgulayan Dr. Ögr. Üyesi Fatma Ecem Ceylan, bu süreçte ana bilim dalinin ilk kurulusundan itibaren desteklerini esirgemeyen Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiligine de sükranlarini sundugunu belirtti.

Açilista konusan Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiligi Kültür Müstesari Zhou Meifen, “Ilk kez geldigim Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi’nin bölgenin tarihi ve dogal dokusunu tema alan fiziki yapilanmasina hayran kaldigimi belirtmek isterim. Bugün düzenlenen bu etkinligin temasi Çin ve Türkiye arasinda medeniyetler köprüsü kurmaktir. Çin halki her zaman barisi seven bir millettir ve tüm uluslarla birlikte uyum içerisinde oldugu ve dünyanin birlik içerisinde oldugu daha iyi bir dünya fikrini savunmaktadir. Türkler de ayni sekilde. Çin ve Türkiye uzun geçmis yillari olan ve iki kadim medeniyettir. Medeniyetlerin de ilerlemelerine önemli katkilarda bulunmuslardir. Dil medeniyetlerin tasiyicisidir ve birbirimizin dilini ögrenmek birbirimizin tarihini ve kültürünü daha iyi anlamamiza yardimci olabilir. Bu ayni zamanda iki ülke arasinda dostlugu pekistirir. Sizler de ögrenciler olarak Çinceyi ögrenmeyi önemsiyorsunuz, bu açidan Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiligi olarak sizlere daha fazla destek vermeye devam edecegiz” dedi.

Türkiye’deki üniversiteler arasinda sayili

Çince bölüme sahip üniversite olarak ulusal ve uluslararasi etkinliklere büyük önem verdiklerini söyleyen Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin ise; "UNESCO tarafindan diller arasinda baslica diller tespit edilmis ve bunlarda arasinda Çin dili de kadim kültürüyle dünyanin eski dilleri arasinda yer almakta. Dolayisiyla bu çerçevede Türkiye’de sayili Çince bölümlerine sahip üniversite olarak böylesi önemli bir etkinlige ev sahipligi yapmaktan dolayi ayrica mutluluk duydugumuzu belirtmek isterim. Kadim medeniyetlere ev sahipligi yapmis Kapadokya’nin merkezinde bulunan üniversitemizi uluslararasi kültür, sanat ve turizmde Kapadokya’ya yakisir bir hale getirmek için her türlü çalismalari gerçeklestiriyoruz. Bu çerçevede de Çin Dili ve Edebiyati Anabilim Dali’ni açmak için eksik hocalarimizi tamamlamakla birlikte YÖK’e basvurarak bölümümüzü açtik. Bu sene üçüncü dönemi olan bu bölümümüz ve ögrencilerimiz ulusal ve uluslararasi düzeyde katildiklari tüm yarismalarda üniversitemizi en iyi sekilde temsil ederek önemli basarilar elde ettiler. Üniversite olarak Çin’de bulunan üniversitelerle de ikili is birlikleri yürütüyoruz ve bu iliskilerimizi gelistirmeye yönelik Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiligi ile görüsmelerimiz devam etmekte. Bizim Türk medeniyetinde oldugu gibi Çin medeniyeti de kadim bir kültüre sahip. Bu kültürün tarihini, sanatini ve cografyasini bilmek ayni zamanda insanlik tarihinin önemli bir kismini bilmek demek. Bu anlamda üniversitemizin Çin Dili ve Edebiyati Bölümü bundan sonra da önemli ve güzel basarilara imza atacak. Bu bölüm disindaki ögrencilerimize de farkli kültürleri ögrenmeleri açisindan kütüphanemizin zengin kaynaklarindan faydalanmalarini tavsiye ediyorum. Böylelikle baska ülkelerin tarihini, kültürünü ve dilini ögrenmeniz sizlerin kariyer hayatina ve ufkunuzun gelismesine büyük ölçüde katkida bulunacaktir” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan ögrenciler Çin dili ve kültürüne dair sarki, siir, dans, kaligrafi, dövüs sanati gösterisi ve geleneksel Çin Kiyafetleri Defilesi’nin yer aldigi etkinlikler gerçeklestirdi. Ayni zamanda Çin kültürüne dair geleneksel el sanatlari, Çin kaligrafisi, yesil çay ikrami, Çin burçlari, Çince dövme gibi faaliyetlerin sergilendigi etkinlik çerçevesinde çesitli yarismalar da düzenlenirken, yarismalarda birinci olan ögrenciler hediyelerini NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiligi Kültür Müstesari Zhou Meifen ve Çin Dilli ve Edebiyati Anabilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Sema Gökenç Gülez’den aldi.
Kaynak: İHA