Haiti Basbakani Henry Istifa Etti

Haiti Basbakani Ariel Henry, hükümet aleyhine protestolarin ve çetelerin yol açtigi siddet olaylarinin ardindan Geçis Konseyi’nin yemin etmesiyle istifa etti.

Haiti Basbakani Henry Istifa Etti
Karayip’teki ada ülkesi Haiti’de çetelerin yol açtigi siddet olaylari ve hükümet karsiti eylemleri ülkeyi kaosa sürüklemisti. Ülkede sokaklarin karismasinin ardindan istifasi istenen ve Mart ayinda geçis konseyinin kurulmasindan hemen sonra istifa edecegini duyuran Basbakan Ariel Henry görevini birakti. Henry, Geçis Konseyi’nin yemin etmesinin ardindan istifa etti.

Eski Maliye Bakani Basbakan oldu

Geçis Konseyi’nin yemin töreni siddet olaylari nedeniyle Ulusal Saray yerine Basbakanlik ofisinde gerçeklestirildi.

Dokuz üyesi bulunan Geçis Konseyi’nin 7 üyesinin oy kullanma yetkisi bulunuyor. Henry döneminde Maliye Bakani olan Michel Patrick Boisvert, Geçis Konseyi’nin geçici Basbakani olarak görev alacak. Boisvert, yemin töreninin ardindan yaptigi konusmada ülkenin, nüfusa ve altyapiya zarar veren siyasi krize çözüm arayisinda bir “dönüm noktasinda” oldugunu ifade etti.

Ülkede düzeni ve demokratik yönetimi yeniden tesis etmeye çalisacak olan Geçis Konseyi’nin göreve baslamasiyla yeni bir kabine, ulusal güvenlik konseyi olusturacak ve seçim komisyonu atayacak. Geçis Konseyi’nin görev süresi ise 7 Subat 2026’da sona erecek.

Çeteler ülkede çikan siddet olaylarinin ardindan baskent Port-au-Prince’in büyük bir kismini kontrolünü elinde tutuyor.

Beyaz Saray’dan açiklama

Geçis Konseyi’nin yemin etmesinin ardindan Beyaz Saray’dan açiklama geldi. Açiklamada, yemin töreni “özgür ve adil seçimlere dogru atilmis kritik bir adim” olarak nitelendirildi.

Ne olmustu?

Basbakan Ariel Henry, Haiti Devlet Baskani Jovenel Moise’un 7 Temmuz 2021’de öldürülmesinin ardindan 21 Temmuz 2021’de resmen basbakanlik koltuguna oturmustu. Aralik 2022’de imzalanan anlasmaya göre Henry’nin seçime gitmesi ve geçtigimiz 7 Subat’ta iktidari yeni seçilen yetkililere devretmesi gerekiyordu. Ülke genelinde binlerce kisi, Henry’nin yapilan anlasma uyarinca istifa etmesini talep ediyordu. Bir süre sonra olaylar durulsa da Henry’nin 29 Subat’ta çok uluslu bir güvenlik gücünün ülkeye gönderilmesini görüsmek üzere Kenya’nin baskenti Nairobi’ye gitmesiyle sokaklar yeniden karismisti. Henry’nin istifasini isteyen çetelerin iki cezaevine yönelik düzenledigi baskinlarda en az 4 bin mahkum firar etmisti. Artan siddet olaylari nedeniyle 3 Mart Pazar günü 72 saat süreyle olaganüstü hal (OHAL) ve sokaga çikma yasagi ilan edilmisti. Olaylarin devam etmesi nedeniyle baskent Port-au-Prince’de olaganüstü hal 3 Nisan’a kadar uzatilmisti.

Birlesmis Milletler tarafindan geçtigimiz ay yayinlanan raporda, Haiti’deki durum “dehset verici” olarak tanimlanmisti. Raporda, 2024 yilinin ilk 3 ayinda en az bin 500 kisinin öldürüldügü 800 kisinin de yaralandigi kaydedilmisti.
Kaynak: İHA