Ambulans Helikopter 4 Ayda 61 Hasta Tasidi

Saglik Bakanligi tarafindan acil saglik hizmetlerinde kullanilmak üzere Van’da konuslandirilan ambulans helikopter, bu yil çetin geçen kis sezonunda 4 ayda 61 hasta tasidi.

Ambulans Helikopter 4 Ayda 61 Hasta Tasidi
Van’da 2014 yilindan bu yana acil hasta naklinde meteorolojik sartlar nedeniyle yasanan sorunlar, ambulans helikopterin hizmete alinmasiyla sona erdi. Van basta olmak üzere Hakkari, Bitlis, Agri, Igdir, Bingöl, Siirt ve Mus gibi çevre illere de hizmet veren ambulans helikopter, zorlu durumlarda hasta naklini sorunsuz gerçeklestiriyor. Cografi sartlardan dolayi kis sartlarinin çetin geçtigi Van’da; geçtigimiz yil boyunca toplam 117 hasta sevk edilirken, 2024 yilinin sadece ilk 4 ayinda ise 61 hastanin basariyla transfer edildigi bildirildi.



“Havada yogun bakim hizmeti veriyor”

IHA muhabirine konusan Saglik Hizmetleri Baskan Yardimcisi Levent Bayram; cografi yapisi, ulasim sartlari, nüfus yogunlugu, meteorolojik sartlari ve stratejik bölgeler göz önünde bulundurularak ambulans helikopterlerden birinin de Van’da konuslandirildigini belirtti.

Ambulans helikopterlerin gün dogumu ve batimi arasinda hizmet verdigini hatirlatan Bayram, “Yakit ikmali yapmadan 400 kilometre mesafeye kadar hizmet verebilmektedir. Ambulans helikopterimizde tüm tibbi cihaz bulunmakta olup, havada iken tam bir yogun bakim hizmeti vermektedir. Ambulans helikopterimizde birer doktor, yardimci saglik personeli, sorumlu pilot ve yardimci pilot olmak üzere 4 görevli bulunmaktadir” dedi.

Cografi yapisi, çetin kis sartlari, ilçelerin merkeze uzakligi ve erken müdahalede helikopter ambulansin büyük önem tasidigini ifade eden Bayram, “Genellikle yollari kapanan köylerden gebe hastalari, trafik kazalarinda travmali hastalari, kalp rahatsizligi, solunum sikintisi olan hastalarimizi ve yeni dogan hastalar tasinmaktadir” diye konustu.



“Hastalar Bahçesaray ve Baskale’den tasindi”

Ambulans helikopterin 2023 yilinda 117 vaka ve 2024 yilinin ilk 4 ayinda ise 61 hasta tasidigini dile getiren Bayram, sözlerini söyle sürdürdü:

“En çok hasta Bahçesaray ve Baskale ilçelerimizden tasidik. Ambulans helikopter bakanligimiz tarafindan belli illere konuslandirildigindan ötürü ilimizin hizmet verdigi iller Hakkari, Bitlis, Agri, Igdir, Bingöl, Siirt ve Mus olarak belirlenmistir.”
Kaynak: İHA