Kuzu Degil, Hindi Boynu Eti

Türk mutfaginda da ayri bir yere sahip olan hindi boynu eti, Konya’da vatandaslarin vazgeçilmez lezzetleri arasinda yer almaya basladi. Haftada bir kez köz atesinde yaklasik 7 saat pisen hindi boynu, daha sonra sunuma hazir ediliyor.

Kuzu Degil, Hindi Boynu Eti
Türk yemek kültüründe geçmisi Osmanli dönemine kadar uzanan ‘hindi boynu’ günümüzde de tercih edilmeye basladi.

15. yüzyilda Osmanli mutfagina giren ve günümüzde de Türk mutfaginda ayri bir yere sahip olan hindi boynu etini, Konya’da dede meslegi firinciligi 50 yildir sürdüren Mustafa Ortaabaci da haftada bir gün müsterileri için hazirliyor. Hindi boyunlari gece saatlerinde köz haline gelen firinin atesine sürülüyor ve yaklasik 7 saat boyunca pisiriliyor. Firindan çikartilan hindi boynu etleri, pistigi tepsi içerisinde sabaha kadar dinlenmeye birakiliyor. Sabahin erken saatlerinde sunulan hindi boyunlari vatandaslar tarafindan da ilgi görüyor.

"Merak edip yiyorlar, sonra hayran kaliyorlar kuzu eti lezzetinde diye"

Hindi boynu etinin yagsiz ve çok lezzetli oldugunu söyleyen Mustafa Ortaabaci, "Cuma günleri pisirdigimiz hindi etini talebin artmasiyla bazen haftanin 2 gününde de çikartiyoruz. Burada 81 ilden gelen kamyoncu abilerimiz ve buradaki esnaf kardeslerimiz bu nasil bir lezzet diye merak edip yiyorlar, sonra hayran kaliyorlar kuzu eti lezzetinde diye. 7 ila 8 saat arasinda firinda pistikten sonra gündüz kebap yagi suyu ile sunuma hazirliyoruz" dedi.



"Hindi boyun eti kalin oldugu için 7 saat firinda duruyor"

Bu lezzeti çok istenildigi zaman bazen haftada 2 gün çikardiklarini anlatan firinci Mustafa Ortaabaci, "Genellikle Cuma günleri yapiyoruz. Talep çok ama temin etmek zor oldugu için bazi hafta haftada 1 gün çikartiyoruz. Hindi boyun eti kalin oldugu için 7 saat firinda duruyor. Biraz zor pistigi için önce yikama isleminden geçiyor daha sonra gece saat 12 gibi firina gönderiyoruz, sabah pistikten sonra çikartiyoruz. Bu lezzeti kebap yagi ile yaptigimiz için ayri bir lezzet katiyor. Biz bunu müsterimize söylemesek bile kuzu eti niyetinde olan müsterilerimize verdigimiz zaman lezzetine bakinca bu gerçekten hindi eti mi diye sasiran çok oluyor. Ayri bir damak lezzeti sunduk Konya’miza" seklinde konustu.



"Yagsiz oldugu için seker, kolesterol ve tansiyon hastalari özellikle tercih ediyor"

Birçok yas grubunun tercih ettigini belirten Ortaabaci, "Yasi genç kardeslerimiz lezzetine bakinca bu ne abi diye onlar da sasiriyorlar. Lezzet ve etin kalin olmasindan sasiriyorlar, bu sekilde büyük hindi eti olur mu diye. Çok olumlu yorumlar aliyoruz. Müsterimiz doyurucu oldugu için tercih ediyorlar. Bir de yagsiz oldugu için seker, kolesterol ve tansiyon hastalari özellikle tercih ediyorlar. Hindi boynunun porsiyonu 140 lira" diye konustu.

Hindi boyun etini tercih eden vatandaslar ise bu lezzeti severek yediklerini ifade ettiler.
Kaynak: İHA