Medeniyetler Besigi 4 Bin Yillik Harput'ta Ilkbahar Güzelligi

Elazig’da yazili kaynaklara göre 4 bin yillik medeniyet ve kültürün ortak noktasi olan Harput Mahallesi, ilkbaharin gelisiyle birlikte farkli bir güzellige büründü.

Medeniyetler Besigi 4 Bin Yillik Harput'ta Ilkbahar Güzelligi
Elazig’da ilkbahar mevsimiyle doga ve tarihi mekanlar rengarenk görüntüye kavustu. Özellikle tarih ve kültürün iç içe geçtigi Harput, içinde barindirdigi Urartular, Hurriler, Asurlular, Selçuklular, Bizans ve Osmanli gibi medeniyetlerden kalma tarihi yapilariyla bir açik hava müzesini andiriyor. Yaklasik 6 yil önce UNESCO Dünya Kültür Mirasi Geçici Listesine alinan medeniyetler besigi Harput, 4 bin yillik geçmisi ile tarihe isik tutuyor. Harput’ta, M.Ö. 8’inci inci yüzyilda Urartu Kralligi tarafindan kurulan ve tarihe isik tutan Harput Kalesi, Italya’da bulunan Pisa Kulesinden daha egri olan Ulu Cami minaresi ve tarihi konaklari, ilkbaharin gelisiyle birlikte ayri bir güzellige büründü. Güzel havayi firsat bilen bazi vatandaslar ise solugu tarihi mahallede aldi. Dört mevsim hem yurt içi hem de yurt disindan çok sayida ziyaretçi kabul eden tarihi mahalledeki essiz manzara fotograf karelerin yansidi.

’’Doguda ilk gelmeleri gereken yer diyebilirim’’

Ailesiyle birlikte Istanbul’dan gelerek Harput Mahallesi’nde konaklayan ve tarihi mahalleyi gezen Atilla Sezgin, ’’Bayram dolayisiyla Elazig’a gelmek istedik. Geldigimizde dedikleri gibi burasi harika bir yer. Harput’a girdiginiz gibi maneviyati da hissediyorsunuz. Her yer birbirine yakin. Biz burada EBUAS’a ait Harput konukevlerinde kaldik. Buradaki çalisanlar ve herkes gayet iyi insanlar. Hatta bugün burada besinci günümüz, gidecegimiz için üzülüyoruz. Tesisleri çok güzel yapmislar. Burasi 5 yildizli otelden daha güzel ve her yere konumuyla yakin bir yerdeyiz. Video çekmekten yoruldum. Çok güzel bir yer. Ilkbahar ve hava çok güzel. Doguda ilk gelmeleri gereken yer, diyebilirim’’ dedi.



’’Harput, bütün medeniyet bir tarihin, Anadolu kültürünün burada harmanlandigi Türkiye’nin essiz beldelerden bir tanesidir”

Ilkbaharla birlikte olusan manzaranin keyfini çikardiklarini dile getiren Çigdem Aslanmirza ise ’’Burasi, medeniyetler besigi Harput 4 bin yillik belki de daha fazla bir tarihi olan güzel bir belde. Burayi, hayal ile gerçegin birlestigi, insanin ruhunu saran bir günes olarak nitelendiriyorum. Burasi, bütün medeniyet bir tarihin, Anadolu kültürünün burada harmanlandigi Türkiye’nin essiz beldelerden bir tanesidir. Evliyalariyla, bilim insanlariyla, kültürel varliklariyla herkesin mutlaka görmesi gereken önemli bir belde. Ilkbahar burada yasaniyor. Burada çok güzel meltemler var. Insanlar özellikle yaz mevsiminde gezmek, görmek ve tanimak için buraya akin ediyor” diye konustu.

Kaynak: İHA