Findigin Baskent Giresun'da Salep Hasadi Yapildi

Dünyanin en kaliteli tescilli findiginin üretildigi Giresun’da findiga ek gelir olarak salep üretimi yayginlastiriliyor.

Findigin Baskent Giresun'da Salep Hasadi Yapildi
Giresun Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan 43 çiftçiye yüzde 50 hibe destekli toplam bin 325 kg salep yumru dagitiminin ilk hasadi yapildi. Tirebolu ilçesinin Halaçli köyünde Mehmet Davut’a ait salep bahçesinde 1 metrekarelik alandan 1 kilo 670 gram gibi yüz güldüren hasat elde edildigi belirtildi.

Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü tarafinda ülke genelinde yürütülen Tarim Arazilerinin Kullanimin Etkinlestirilmesi Projesi (TAKEP) kapsaminda Giresun Il Tarim ve Orman Müdürlügünce hazirlanan “Giresun Ilinde Salep Üretimini Gelistirme’’ alt projesinin ilk hasadi yapildi.

1 metrekareden 1 kilo 670 gram salep elde edildi

“Giresun Ilinde Salep Üretimini Gelistirme’’ projesiyle ilgili bilgi veren Giresun Il Tarim ve Orman Müdürlügü, “TAKEP projesinin temel amaci ve hedefi tarim arazilerinin kullaniminin etkinlestirilmesi için bos birakilan, nadasa ayrilan ve islemeli tarima uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarimsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle katma degeri yüksek bitki türlerinin üretimini artirmak, hasat sonrasi kayiplari azaltmak ve ürün islemeye yönelik yatirim projelerinin desteklenmesidir. Bu amaçla geçtigimiz yil içinde proje dahilinde 43 çiftçimize yüzde 50 hibe destekli toplam bin 325 kg salep yumru tohumlugu dagitilmis olup hasat edilmeye baslanmistir. Bu kapsamda Tirebolu Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüz koordinasyonunda uzmanlarca üretim ve bakim tekniklerini anlatimi esliginde hasat etkinligi gerçeklestirildi.

Halaçli köyü çiftçilerinden Mehmet Davut’un bahçesinde diger salep üreticilerimizin de katilimiyla gerçeklestirilen etkinlikte, ‘sansa bagli örnekleme metoduyla’ seçilen 1 metrekarelik kisimdan elde edilen ürün tartilmis ve 1 kilo 670 gr gibi oldukça iyi bir verim elde edildigi görülmüstür” denildi.
Kaynak: İHA