Izmir Sigacik'ta Yat Limani Protestosu

Izmir’in Seferihisar ilçesine bagli Sigacik’ta, Teos Marina’nin kapasitesinin artirilmasina yönelik çalismalar vatandaslar tarafindan protesto edildi. Seferihisar Belediye Baskani Ismail Yetiskin, “Bugün burasi genisleyince ne olacak? Denizin kalitesi düsecek. Balik artik eski balik olmayacak. Yerel hiç bir seyimiz kalmayacak. Sigacik Körfezi; halkindir, baliklarindir, balikçilarindir” dedi.

Izmir Sigacik'ta Yat Limani Protestosu
Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, 40 milyon TL’lik yatirimla Sigacik Körfezi’nde bulunan Teos Marina’nin kapasitesini artirmaya yönelik proje hazirlamisti. Bu gelismelerin ardindan, Seferihisar Belediye Baskani Ismail Yetiskin’in çagrisiyla marina önünde protesto düzenlendi.

Seferihisar Belediyesi meclis üyelerinin yani sira eyleme; Seferihisar Kent Konseyi, Emekli SEN 2017, Çagdas Seferihisar Dernegi, Akarcalilar Dernegi, Demokrasi Platformu, TEMAD, Türkiye Astsubaylilar Dernegi, Seferihisar Halk Evleri Subesi, Alevi Kültür Dernegi, Seferihisar Çagdas Kadin Platformu, Çagdas Yasami Destekleme Dernegi de destek verdi.

Seferihisar Belediye Baskani Ismail Yetiskin, marina yapiminin basinda verilen vaatlerin yerine getirilmedigini iddia etti. Yetiskin, “Marina yapilirken verilen sözler arasinda; ‘Seferihisar halkina, Sigacik halkina katkilar saglayacagi, otellerin devamli çalisacagi’ vardi. Gördük ki burasi sadece zengin kisilerin gelip yatlarini bagladiklari otopark gibi kullandiklari bir alan haline geldi” dedi.

“Gerekirse bu isin basinda yatip nöbet tutmaya hazirim” diyerek kapasite artirimina karsi kararliligini dile getiren Yetiskin, sunlari söyledi:

“2022 senesinde engel oldugumuz marinanin kapasite genisletilmesini, simdi yine ÇED raporunda yaptiklari kurnazliklarla önümüze getirdiler. Ulastirma Bakanligi, deniz ve kara toplam 67 dönüm alanda, 40 milyon liralik yatirim ile marinayi genisletmek istiyor. Sonra kalanlarin sayisi yine artacak. Gelecekler yine ’genislememiz lazim ihtiyaç var’ diyecekler. Bu ihtiyacin sonu yok; ama doganin sonu var.”

Baskan Yetiskin, söyle devam etti:

“ÇED raporunda kendileri söylemisler. Projenin ekonomik ömrü 25 yil. 25 yil için bu denizi, dogayi, denizde yasayan canlilari yok etmeye deger mi? Buradan basta Ulastirma Bakanligi olmak üzere tüm bakanliklara sesleniyorum; derdiniz ihtiyaç ise bizde ihtiyaç çok. Buyurun gelin önce onlari çözelim. Dogada bir yeri bozdun mu, doga senden intikamini yüz misli alir. Bugün burasi genisleyince ne olacak? Denizin kalitesi düsecek. Balik artik eski balik olmayacak. Yerel hiç bir seyimiz kalmayacak.”
Kaynak: İHA