'Ucuz Altin Aldim' Derken Sahtecilerin Agina Düsmeyin

Son dönemde küresel gelismelerin de etkisiyle rekor üstüne rekor kiran altin fiyatlari, iç piyasada merdiven alti altin üretimi yapan sahtecileri hareketlendirdi. Uzmanlar, ucuz altin aldim diye sevinirken magduriyetlerin yasanmamasi için altin alirken uygulanmasi gereken püf noktalarin basinda ses kontrol yöntemi geldigine dikkat çekiyor.

'Ucuz Altin Aldim' Derken Sahtecilerin Agina Düsmeyin
Altin fiyatlari son yillarin en yüksek seviyelerine çikarken, uzmanlar sahte altin magduriyetlerinin yasanmamasi için ziynet esyasi alirken altin esnemesi ve altin sesinin kontrol edilmesi uyarisi yapti. Konya Sarraflar ve Kuyumcular Dernegi Baskani Yusuf Yasar, fiyatlarin yükselmesiyle birlikte altin sahtekarliginin, altinda ikinci baski yapanlarin, merdiven alti altin üretenlerin istahinin kabardigini belirterek, "Peki biz altinin sahte oldugunu nasil anlayacagiz. Kuyumcular bir sekilde anliyor, degisik yöntemler var. Bunlarin basinda ilk önce biz elimizle, gözümüzle bakariz. Daha sonra cama atariz. Gerçek altin tok ses verirken, sahte altin daha farkli bir ses verir. Sahtelerin sesi gerçek altinin verdigi sesi vermez. Bilezikler de ayni sekilde ama bileziklerde de gram farkiyla çözüm olabilir. Görünüsleri ayni olan altini tarttigimiz zaman özgül agirligi çok hafif gelecektir. Dolandiricilarin agindaki altinlar için sarraflar olarak ateste yumusatarak kontrol ederiz. Sahte altinin üzerindeki boya hemen atacaktir. Gerçek bir altinda ise sadece isinma rengini alacaktir. Bunu da suya atinca altin tekrar rengini alacaktir. Bir kolay yöntemimiz ise mihenk tasina sürüyoruz, özel suyu döktügümüzde altinin biraktigi iz çikmaz ama sahte altinin izi mihenk tasindan çikar" dedi.



"Bildiginiz yerden ve güvenli yerden altin almak çok önemli"

Baslayan dügün sezonuyla birlikte alinan ziynet esyalarinda magdur olmamak için vatandaslara seslenen Dernek Baskani Yusuf Yasar, "Havalarin isinmasiyla beraber dügün sezonu açiliyor. Dügün altinlari aliniyor. Tabii insanlar altin almayi ve aldigi altinin düzgün olmasini, hakki olani almak istiyor. Bildiginiz yerden ve güvenli yerden altin almak çok önemli. Örnegin hastane önü gibi kalabalik ortamlarda bir kisi geliyor ’paraya sikistim sana ucuz altinlarimi satayim’ diyor. Kesinlikle itibar edilmemesi gerekiyor. Altinin ucuzu olmaz, altin dünyanin her yerinde ONS ile alinir satilir. Ucuz altin almayin, kalabalik ortamlarda ayaküstü altin satmaya çalisan olursa kesinlikle itibar etmeyin" diye konustu.

Kaynak: İHA