Samsun'da 155 Yil Önce Çikan Yanginda '500 Ev' Yok Oldu

Samsun’da 1869 yilinda çikan büyük yanginda merkezde bulunan evlerin tamami yanmisti. 500 evin yok oldugu yangin ani Samsun Müzesi’nde sergileniyor.

Samsun'da 155 Yil Önce Çikan Yanginda '500 Ev' Yok Oldu
1869 yilinda Samsun’da çikan ve daha önce görülen yanginlardan çok daha siddetli olmasi nedeniyle ‘Büyük Yangin’ olarak adlandirilan yangin, 3 Agustos 1869 günü Haci Ömer Efendi’nin müderrislik yaptigi bugünkü Samsun Büyüksehir Belediyesi Binasinin karsisinda bulunan Süleyman Pasa Medresesi’nin bir odasinda orada misafir bulunan bir kisinin dikkatsizliginden çiktigi kaynaklarda belirtiliyor.

Müzede bulunan kaynaklar ayrica söz konusu dönemde yapilarin ahsap olmasi, söndürme araçlarinin yetersizligi ve ilkelligi yüzünden yangin çok kisa sürede hizla yayilarak çevreye siçramis, yüzlerce ev, dükkan ve magazayi yakarak birkaç mahalleyi de harabe haline getirdiginden bahsediyor.

Büyük Samsun Yangini, sehir halkini evsiz birakan büyük bir felaket olarak kayitlara geçerken, hala dilden dile anlatilan olay, 3 ay önce açilan ve 50 bine yakin kisi tarafindan ziyaret edilen Samsun Müzesi’nde sergileniyor. Halkin ilkel sartlarda su tasimasi ve yangini söndürme çabasinin canlandirildigi yangindaki minyatürler, vatandaslarin da ilgisini çekiyor.

Fransiz Konsolosu: “500 ev yok oldu”

Dönemin Samsun Fransiz Konsolosu, Istanbul’daki Fransiz Büyükelçiligi’ne gönderdigi raporda Samsun yangini ile ilgili olarak, “Yanginda sehrimizin 415 evi yandi. Bütün Samsun halki simdi çok üzgün ve perisan. 2 gün önce saat 10.00’a dogru yangin çigliklari sehrin pazar merkezinden yükselmeye basladi.

Yanginin yeri ve çikis nedeni hakkinda birkaç farkli yorum var. Hangisi dogru belli degil. Yangin tedbirsizlik sonucu çikmis ve yanginin çikis yerinin bitisiginde petrolle dolu variller ates alarak yanginin süratle büyümesine neden olmustur. Bu yanginin sebebi buymus. Bu magaza, tahtadan yapilmis bir handa bulundugundan han tamamen yanarak yok oldu. Kale surlari içerisinde yer alan Kale Mahallesi’ndeki evler tamamen yandi. Bu mahallelerde bulunan 500 ev yok oldu” ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA