'Hüzün Çiçegi'ni Koparanlara 244 Bin 315 TL Ceza

BITLIS – Bitlis’in Hizan ilçesinde nesli koruma altinda bulunan ters laleler açarken koparmanin cezasi ise 244 bin 315 TL.

'Hüzün Çiçegi'ni Koparanlara 244 Bin 315 TL Ceza
Halk arasinda ’aglayan gelin’ veya ’hüzün çiçegi’ olarak bilinen ters laleler, Hizan ilçesinde bulunan Gayda Mezarligi’nda açmaya basladi.

Havalarin isinmasiyla birlikte açan ters laleler, dogaseverler ve fotograf sanatçilarindan yogun ilgi görüyor. Yilda 20 gün yasayabilen ters lale, havalarin isinmasiyla beraber geçen yila göre bu yil erken çiçek açti. Koruma altina alinan çiçegi koparan, zarar veren ya da kiranlara ise 244 bin 315 lira ceza kesiliyor.

Bölge halki çiçeklere gözü gibi bakarken mezarlik ziyaretlerinde bulunan vatandaslar ise gördügü güzel manzara karsisinda hayranliklarini gizleyemiyor.

Ters laleleri ilk kez bu bölgede gördügünü söyleyen Ali Akarsu, “Gayda Mezarligi’na ziyarete geldik. Baharin gelmesiyle beraber bu mezarlikta bulunan endemik bitkiler çiçek açmisti. Ters laleleri gördük ve fotograflar çektik” dedi.

Ters lalelerin koparilmasinin yasak oldugunu ve bundan dolayi dikkat ettiklerini söyleyen Orhan Alca ise “Gayda Mezarligi’na gelip duamizi yaptik. Bir baktik ki ters laleler var. Bilindigi üzere ters lalelerin koparilmasi yasak. Bundan dolayi bizler de dikkat ederek fotograflar çektik” dedi.

Kaynak: İHA