Hirvatistan'da Sandik Çikis Anketlerine Göre Ülkede Koalisyon Hükümeti Kurulacak

Hirvatistan’da gerçeklestirilen parlamento seçimlerinde sandik çikis anketlerine göre hiçbir parti tek basina hükümeti kuracak çogunluga ulasamiyor.

Hirvatistan'da Sandik Çikis Anketlerine Göre Ülkede Koalisyon Hükümeti Kurulacak
Hirvatistan’da parlamento seçimlerinde yerel saatle 07.00’de baslayan oy verme isleminin 19.00’da sona ermesinin ardindan oy sayim islemi basladi.

Sandik çikis anketlerine göre ise hiçbir parti tek basina hükümeti kuracak çogunluga ulasamiyor. Anketlere göre 151 sandalyeli parlamentoda Basbakan Andrej Plenkovic liderligindeki Hirvat Demokrat Birligi’nin (HDZ) 58, muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) 44, Vatan Hareketi’nin (DP) 13, Yapabiliriz! (Moemo!) siyasi platformunun 11, Köprü’nün (Most) 9, Istra Demokrat Meclisi’nin (IDS) 2, Bagimsiz Platform Kuzey’in (NPS) 2 ve Fokus’un 1 sandalye kazanmasi bekleniyor.

2020 yilindaki seçimlerde 66 sandalye kazanan HDZ’nin yasadigi destek kaybinin ardindan ülke basininda koalisyon görüsmelerinin zorlu geçecegi ve tek bir sandalye dahi belirleyici olacagi için resmi sonuçlarin beklenmesi gerektigi yorumlari yapildi. HDZ’nin oy kaybina ugramasinda Ukrayna’ya finansal ve askeri destek verilmesine siddetle karsi çikan Cumhurbaskani Zoran Milanovic’in hükümete yönelik sert elestirileri ve Sosyal Demokrat Parti’ye verdigi destek etkili oldu.

Cumhurbaskani Milanovic’in adayligina Anayasa Mahkemesi engeli

Cumhurbaskani Zoran Milanovic, bir süre önce SDP’nin basbakan adayi olarak parlamento seçimlerinde yarisacagini duyurmus fakat Anayasa Mahkemesi, 18 Mart’ta açikladigi kararinda Milanovic’in cumhurbaskanligindan istifa etmedigi sürece aday olamayacagina hükmetmisti. SDP Baskani Pedja Grbin, 17 Nisan’da seçimi kazanarak hükümeti kurma görevini üstlenmeleri halinde Milanovic’in yeni parlamentonun sekillenmesinin hemen ardindan istifa edecegini açiklamisti. Kazanmalari halinde Hirvatistan’in eskisi gibi olmayacagini söyleyen Grbin, “Hirvatistan sadece artik bir hirsizlik ülkesi olmaktan çikmakla da kalmayacak. Çünkü vatandaslarimizin karsi karsiya oldugu gerçek sorunlarla ilgilenecegiz” demisti.
Kaynak: İHA