SUBÜ'nün Ilk Patenti Tescillendi

SUBÜ Teknoloji Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Mücahit Soyaslan’in ‘Raya Montajli Tümlesik Asansör Tahrik Sistemi’ baslikli bulusu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan patent almaya hak kazandi.

SUBÜ'nün Ilk Patenti Tescillendi
Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi’nin (SUBÜ) ilk patenti tescillendi. Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Mücahit Soyaslan’in ‘Raya Montajli Tümlesik Asansör Tahrik Sistemi’ baslikli bulusunun üretim ve test süreçleri TÜBITAK tarafindan 2210394 numarali proje kapsaminda desteklendi ve prototip üretimi yapildi. Yapilan testlerden basari ile geçen bulusun sektörde önemli bir açigi kapatmasi bekleniyor. Bulus sahipleri arasinda Trakya Üniversitesi (TÜ) Ipsala Meslek Yüksekokulu’ndan Ögretim Görevlisi Dr. Yusuf Avsar ve Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Fenercioglu da yer aliyor.

Ürüne asansör sektöründen yogun bir ilgi oldugunu ve seri üretim için görüsmeler yapildigini kaydeden SUBÜ Mekatronik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Mücahit Soyaslan, “SUBÜ Rektörlügü, TÜ Rektörlügü ve BTÜ Rektörlügü’nün patent sahibi oldugu bulus, üretim süreçlerinde döküm yöntemine ihtiyaç duymuyor. Motor gövdesi ayni zamanda motor sasisi olarak görevi yapiyor. Motor gövdesi asansör tasiyici rayina direkt olarak dik bir sekilde baglaniyor ve tahrik sisteminin yükünün tamami binaya binmiyor. Böylece tümlesik bir asansör tahrik sistemi ortaya çikiyor. Bulus sayesinde; raya montajli olarak gerçeklestirilen, makine sasi yapisi gerektirmeyen, sistemin toplam agirligini dengeli sekilde tasiciyi ve karsi agirlik kilavuz raylarina dagitabilen, düsük hacim ve kütleye sahip, döküm yerine plaka saclardan lazer kesim yöntemi ile üretilen ve minimum düzeyde talasli imalata ihtiyaç duyan bir asansör çekis motoru tasarimi elde edilmis oldu” diye konustu.

Kaynak: İHA