Bayram Öncesi Ellerinde Posetler, Dillerinde Manilerle Ev Ev Dolasiyorlar

Sakarya’nin Hendek ilçesinde yaklasik yüzyildir süregelen ‘tömbelek’ gelenegi yasatilmaya devam ediyor. Bayramdan önceki aksam ellerinde posetler, dillerinde manilerle evlerin kapilarina giden çocuklara çesitli ikramlarda bulunuluyor.

Bayram Öncesi Ellerinde Posetler, Dillerinde Manilerle Ev Ev Dolasiyorlar
Hendek ilçesi Dikmen Mahallesi’nde bayram geleneklerinden biri olan ve yaklasik yüzyildir süregelen ‘tömbelek’ gelenegi yasatiliyor. Bu bayram öncesi de ellerine posetleri alan çocuklar, maniler esliginde mahallede bulunan evlerin kapisini tek tek çaldi. Ev sahipleri ise kapilarina ellerinde posetler ile gelen çocuklari bos göndermeyip, seker ve para basta olmak üzere çesitli hediyeler vererek gelenegin devam ettirilmesini sagliyor.

Mahalle sakinlerinden Ramazan Kazin, “Eskiden beri mahallemizin bir gelenegi. Bayramdan önceki aksam maniler, türküler söyleyerek çocuklar ev ev dolasirlar. Bizlerde onlara seker ve çesitli hediyeler veriyoruz. Çocuklarimizin mutluluk duyarak yaptigi güzel bir gelenegimiz” derken, elindeki poseti ile evleri gezen Ceren Kazin ise, bizim köyümüzde bu adet. Her bayram öncesinde maniler ve sarkilar söyleyerek evleri dolasiyoruz. Ev sahipleri de bize çesitli hediyeler takdim ediyor. Gelenegimizin yasatilmasini istiyoruz, bu bizim kültürümüz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA