Sigarayi Birakmak Kanserle Mücadelede Önemli Bir Adimdir

Türkiye Sigarayla Savas Dernegi Genel Baskani Doç. Dr. Mustafa Aydin, kanserle mücadelede toplumsal farkindalik olusturmak ve toplumun bilinç düzeyi arttirmak amaciyla kabul edilen 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasi sebebiyle önemli açiklamalarda bulundu. Doç. Dr. Aydin, sigarayi birakmanin kanserle mücadelede önemli adim olduguna degindi.

Sigarayi Birakmak Kanserle Mücadelede Önemli Bir Adimdir
Kanserle mücadelede toplumsal farkindalik olusturmak amaciyla 1-7 Nisan Kanser Haftasi’nda çesitli etkinlikler düzenlenmektedir. TSSD Genel Bsk. Doç. Dr. Mustafa Aydin; haftanin önemine dair, sigara ile kanser arasindaki iliskiye de dikkat çekerek önemli açiklamalarda bulundu.

Sigaranin tüm dünyada kanserin en önemli önlenebilir nedeni oldugun söyleyen Doç. Dr. Mustafa Aydin, “Kanser, kisileri fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden derinden etkiler. Türkiye’deki kanser kaynakli ölümlerin 4’ünden biri sigara kaynaklidir. Bu sebeple sigarayi birakmak bile basli basina kanserden korunma yöntemidir denilebilir” ifadelerini kullandi.

“Sigaranin zamaninda birakilmasiyla kanser önlenebilir”

Dünyada her yil 8 milyondan fazla kisi tütün ürünü kullanimina bagli hastaliklar nedeniyle hayatini kaybettigini belirten Doç. Dr. Aydin, “Türkiye’ye baktigimizda ise her yil 100 bin kisi tütün kullanimindan kaynakli hastaliklardan dolayi hayatini kaybetmektedir. Görüldügü gibi sigara ve tütün mamullerine bagli ölümler, dünya genelinde çok üst seviyelerdedir” dedi.

Ülkemizdeki kanser oranlarina da deginen Doç. Dr. Aydin, ülkemizde en fazla görülen kanser türünün akciger kanseri oldugunu belirterek “Akciger kanseri, kanser ölümleri içinde en yaygin olanidir. Akciger kanserinin yüzde 80-90’nindan sigara sorumludur. Iyi olan sudur ki bu ölümlerin çogu sigaranin zamaninda birakilmasi ile yüksek oranda önlenebilir. Kisaca toplumlar, sigaradan ve tütün ürünlerinden kurtulursa kanser vakalarinin yüzde 90’i önlenmis olur” diyerek, sigarayi birakmanin önemini vurguladi.

Doç. Dr. Aydin, “Uzmanlar, kanser vakalarinin yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oraninda ise genetik faktörlere bagli olarak gelistigini söylüyor. Kanserlere neden olan çevresel faktörler arasinda yer alan; sigara kullanimi, alkol tüketimi gibi durumlarin düzeltilmesi veya engellenmesiyle kanserlerin yüzde 30-50 oraninda önlenebilecegi kanitlanmistir” dedi.

“Sigara kullanicilarinin dörtte biri erken yasta hayatini kaybetmektedir”

Yillar süren arastirmalar sigaranin birçok kanser türünü tetikledigini ve sigara kullananlarin kansere yakalanmasinin, sigara kullanmayan kisilere kiyasla çok daha muhtemel oldugunu belirten Doç. Dr. Mustafa Aydin, “Sunu açik sekilde belirtmeliyim ki sigara kullananlarin yarisi eninde sonunda kanserden veya sigara kaynakli diger hastaliklar nedeniyle ölmektedir. Ayrica sigara kullanicilarinin dörtte biri orta 35-69 yaslari arasinda hayatini kaybetmektedir” seklinde konustu.

Sigara dumaninin içerdigi 70’den daha fazla kimyasal maddenin kanserojen içerdigini söyleyen Doç. Mustafa Dr. Aydin, sigara dumaninin solunmasiyla bu zararli kimyasallarin akcigerlerimize girerek vücudumuza yayildigini belirtti.

Doç. Dr. Aydin sözlerine söyle devam etti:

“Bilim insanlari, sigarada bulunan çesitli kimyasallarin DNA’ya zarar verdigini, önemli genlerde degisiklige neden oldugunu ve bunun sonucunda hücrelerin gelismesi ve kontrol disi çogalmasiyla kanserlerin ortaya çiktigi vurgulamaktadir.”

Doç. Dr. Mustafa Aydin son olarak “Eger sigara içiyorsaniz sigarayi birakarak kendinize verebileceginiz en iyi hediyeyi vermis olursunuz. Biz Türkiye Sigarayla Savas Dernegi olarak yillardir sigaraya karsi verdigimiz etkin mücadele ile hem toplumu hem de bireyleri bilinçlendirme yolunda emin adimlarla ilerliyoruz. Her zaman dedigimiz gibi bir kez daha vurguluyorum, sigaranin son molekülü yok olana dek mücadeleye devam” diyerek sözlerini noktaladi.
Kaynak: İHA