Arastirma Yayinlandi Açiklamasi Toplumsal Cinsiyet Esitsizligi Kadin Sagligini Etkiliyor

Akademisyen Çisem Bastarcan’in yürüttügü bir arastirma, toplumsal cinsiyet esitsizliginin kadin sagligini birçok açidan etkiledigi sonucuna vardi. Yapilan literatür taramasi, toplumsal cinsiyet esitsizliginin kadinlarin saglik sonuçlarini, üreme sagligini ve ruh sagligini etkiledigini ortaya koydu.

Arastirma Yayinlandi Açiklamasi Toplumsal Cinsiyet Esitsizligi Kadin Sagligini Etkiliyor
Yayinlanan bir arastirmaya göre, toplumsal cinsiyet esitsizliginin kadin sagligini etkiledigi ortaya çikti. Arastirmayla Türkçe ve Ingilizce olarak ‘toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet esitsizligi, kadin sagligi’ anahtar kelimeleriyle yapilan 11 yillik bilimsel çalismalar sistematik bir incelemeye tabi tutuldu. Bulgular; kadinlarin sagligini en çok etkileyen faktörlerin ekonomik firsatlarin eksikligi, düsük egitim seviyesi, düsük gelir düzeyi ve sinirli saglik hizmeti erisimi oldugunu gösterdi.

“Egitimler, saglik sonuçlarini olumlu yönde etkiliyor”

Arastirma hakkinda detaylar veren Istanbul Beykent Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ögr. Gör. Çisem Bastarcan, “Çalisma, kadinin statüsünün genel saglik, üreme sagligi ve ruh sagligi üzerinde dogrudan ve dolayli etkisi olduguna dair sonuçlar ortaya koyuyor. Kadinlarin cinsiyetleri sebebiyle yasadigi sorunlari önlemeye yönelik yapilan egitim programlari, saglik sonuçlarini olumlu yönde etkiliyor” seklinde konustu.



Bastarcan konusmasini söyle sürdürdü:

“Toplumsal cinsiyet esitsizliginin azaltilmasi, esler arasi siddet olaylarinin azaltilmasini, kadin statüsünün yükseltilmesini, hastalik görülme oranlarinin düsmesini ve saglik hizmetlerinden yararlanma oranlarinin artmasini saglayabilir. Toplumsal cinsiyet esitligini saglamaya yönelik verilen egitimler, sosyal, ekonomik ve saglik sonuçlarini artirabilir, güvensiz cinsel davranislari, adölesan evliligi ve gebeligi önlemede etkili olabilir.”
Kaynak: İHA