TBMM Baskani Kurtulmus, Namibya Ulusal Meclisi Baskani Katjavivi Ile Bir Araya Geldi

TBMM Baskani Numan Kurtulmus, "Türkiye-Namibya iliskileri bakimindan tarihi bir güne taniklik ediyoruz. Bu ziyaret, Namibya tarafindan Türkiye’ye yapilan en üst düzey ziyaret olmasi bakimindan tarihi bir önem arz ediyor" dedi.

TBMM Baskani Kurtulmus, Namibya Ulusal Meclisi Baskani Katjavivi Ile Bir Araya Geldi
TBMM Baskani Numan Kurtulmus, Türkiye’ye resmi ziyaret gerçeklestiren Namibya Ulusal Meclisi Baskani Peter Katjavivi ile bir araya geldi. Kurtulmus, Katjavivi ile gerçeklestirdigi bas basa görüsmede yaptigi konusmada, birçok bölgesel ve uluslararasi alandaki konularda müsterek görüslere sahip olunan Namibya’nin Meclis Baskanini Türkiye’de ve Istanbul’da agirlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarini söyledi.

Kurtulmus, “Bugün Türkiye-Namibya iliskileri bakimindan tarihi bir güne taniklik ediyoruz. Bu ziyaret, Namibya tarafindan Türkiye’ye yapilan en üst düzey ziyaret olmasi bakimindan tarihi bir önem arz ediyor. Sayin Baskana hos geldiniz diyorum” ifadesini kullandi.

Namibya’nin, bagimsizlik mücadelesi basladigi 1960’lardan itibaren Türkiye olarak Namibya halkinin yaninda yer aldiklarini ve bagimsizlik mücadelesine destek verdiklerini belirten Kurtulmus, Namibya Ulusal Meclisi Baskani Katjavivi’nin de Namibya’nin kurtulus mücadelesinin önemli figürlerinden birisi oldugunu, kendisini bu özelligi bakimindan da Türkiye’de agirlamaktan memnuniyet duyduklarini söyledi.

Namibya’nin, Güney Afrika apartheid rejiminin yikilmasinda çok önemli katkilari oldugunu dile getiren Kurtulmus, bugün de Namibya hükümetinin özellikle Filistin davasina verdigi destekleri fevkalade önemli bulduklarini vurguladi.

Kurtulmus, “Gazze’de Israil’in alti aya yaklasan bir süredir devam ettirdigi insanlik suçlarini, artik soykirim boyutlarina varmis olan bu katliamlarina karsi Namibya’nin uluslararasi alanda göstermis oldugu tavri, Türk milleti olarak büyük bir takdirle karsiladigimizi ifade etmek isterim. Ümit ediyoruz ki nasil birinci apartheid rejimi Güney Afrika’da yikildiysa su anda insanliga karsi büyük suçlar isleyen Israil’deki Netanyahu hükümeti ve onun çetesi de ikinci apartheid rejimi olarak yikilacaktir.” degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye olarak son 20 yillik süre içerisinde fevkalade ciddi bir Afrika açilimi gerçeklestirdiklerini bildiren Kurtulmus, sunlari kaydetti:

“Afrika’ya karsi yeni bir yaklasim içerisindeyiz. Bu çerçevede Türkiye’nin su anda Afrika’nin hemen hemen her bölgesiyle çok yakin iliskileri giderek daha da gelismektedir. 38 büyükelçiligimizin Afrika kitasinda artik çok aktif bir sekilde çalistigini görüyoruz. Kisa süre içerisinde bu büyükelçilik sayisini da 50’ye çikarmayi hedefliyoruz. Afrika’daki temel prensibimiz, Afrika halklariyla isbirligi esasinda, kazan kazan prensibi çerçevesinde her alanda isbirligini gelistirmektir. Bu anlamda ticari iliskilerimizin, kültürel iliskilerimizin, egitim alanindaki iliskilerimizin, kalkinma alanindaki iliskilerimizin çok güçlü hale getirilmesini temin etmek için gayret sarf ediyoruz. Afrika’ya karsi yaklasimimiz asla ve asla bazi kolonyalist devletlerin yaptigi gibi üstenci bir yaklasimla Afrika halklarina buyurgan bir edayla yaklasmak degil. Tam tersine dostça, kardesçe elimizi uzatmak ‘Buyurun hep beraber elimizi tutun, hep birlikte dünyada gelisen, kalkinan, birlikte büyüyen ülkeler olalim’ teziyle hareket ediyoruz. Bunda da insallah basarili olacagiz.”

Türkiye-Namibya arasindaki iliskileri istenen düzeye çikarmak için mücadele edeceklerini belirten Kurtulmus, özellikle parlamenter diplomasi alanindaki imkanlari sonuna kadar kullanmak gerektigini vurguladi. TBMM Baskani Kurtulmus, bu amaçla bugün Namibya Ulusal Meclisi Baskani Katjavivi ile iki ülke parlamentosu arasinda isbirligi mutabakatini imzalayacaklarini ifade ederek, “Bu mutabakatla iki ülke parlamentosunun parlamenter diplomasi alanindaki faaliyetlerinin daha yakin bir iliski içerisinde sürdürülebilmesini temin edecegiz. Bu düzeyde ilkini gerçeklestirdigimiz bu toplantilarin verimli olmasini ve güzel sonuçlar çikarmasini temenni ediyorum” dedi.



“Dünyada yeni bir küresel sistem nasil kurulabilir bunun üzerine çalismamiz lazim”

Dünyada yasanilan gelismelere isaret eden Kurtulmus, sunlari kaydetti:

“Gazze’de yasanan insanlik suçlari, agir insani kayiplar, Birlesmis Milletler’in kararina ragmen Israil’in durdurulamayan saldirganligi ve bir soykirim, dünyanin gözü önünde isleniyor ve bütün dünya buna seyirci kaliyor, hiçbir sekilde bunu önleyemiyor. Ayni sekilde Rusya-Ukrayna arasinda devam eden savas, iki yili asmis olmasina ragmen, bu savasi durdurmak için Birlesmis Milletler’in en ufak bir etkisinin olmadigi görülüyor. Dünyadaki kitlesel göç meselesi, açlik meselesi, saglik sorunlari, hangi sorunu alirsaniz alin, uluslararasi sistemin tamamiyla fonksiyonsuz oldugunu görüyoruz. Dolayisiyla bizim hep beraber çalisip dünyada yeni, adil, barisi esas alan insancil bir küresel sistem nasil kurulabilir bunun üzerine çalismamiz lazim. Her uluslararasi platformda söyledigimiz, ‘Dünya besten büyüktür’ sözü de buna isaret etmektedir.”

Namibya Ulusal Meclisi Baskani Katjavivi ise, Türkiye’de ve Istanbul’da bulunmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke parlamentosunun birlikte daha fazla çalismasi, iliskileri daha fazla derinlestirmesi arzusunda olduklarini söyledi.

Namibya ve Türkiye iliskilerini ve isbirligini her anlamda derinlestirmeyi arzuladiklarini ifade eden Katjavivi, Türkiye’nin kendileri için son derece önemli ve kiymetli bir partner oldugunu, bu anlamda kendilerinin sürdürdügü çok önemli çabalarda Türkiye’nin destegini her zaman gördüklerini belirtti.

Katjavivi, iki ülkenin parlamentosu arasindaki isbirligini ve dayanismasini daha da artiracak çalismalari somutlastiracaklarini söyleyerek, bunun da gelecege yönelik atilacak önemli bir adim olacagini bildirdi. Namibya’nin Türkiye’ye atadigi ilk büyükelçinin de kendisinin oldugunu ifade eden Katjavivi, bu görevinde iki ülke isbirliginin tesis edilmesi konusunda da önemli bir rol oynadigini düsündügünü de kaydetti.

Milli Egitim Bakanligi ve Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi (TIKA) Baskanligiyla da önemli temaslarinin oldugunu aktaran Katjavivi, simdi Namibya Ulusal Meclisi Baskani olarak iki ülke dostlugunu daha da ileri götürecek adimlari atmanin büyük bir gurur oldugunu belirtti.

Kurtulmus ve Katjavivi, daha sonra heyetler arasi toplantiya baskanlik etti. Iki ülke parlamentosu arasinda isbirligi protokolü imzalandi. Heyetler arasi toplantinin sonunda TBMM ve Namibya Ulusal Meclisi arasinda isbirligi protokolü imzalandi. Buna göre, iki ülke ve halklari arasindaki iliskileri daha da gelistirmek için çesitli alanlarda parlamenter isbirliginin gelistirilmesine katkida bulunulacak.

Görüsmede, Türkiye-Namibya Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani ve AK Parti Kahramanmaras Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici, AK Parti Istanbul Milletvekili Oguz Üçüncü, TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, TBMM Dis Iliskiler ve Protokol Baskani Ali Murat Nas da yer aldi.
Kaynak: İHA