Mikro Çogaltimla Yilda 50 Bin Adet Sertifikali Findik Fidani Üretilebilecek

Dogu Karadeniz Projesi (DOKAP) tarafindan desteklenen mikro çogaltim yöntemi ile yilda 50 bin adet findik fidani üretimi gerçeklestirilecegi belirtildi.

Mikro Çogaltimla Yilda 50 Bin Adet Sertifikali Findik Fidani Üretilebilecek
Mikro Çogaltimla Findik Fidan Üretiminde Iklimlendirme Serasi Modernizasyonu Projesiyle ilgili DOKAP tarafindan yapilan açiklamada, “Projenin amaci doku kültürü ile kitlesel sertifikali findik fidan üretimidir. Mikro çogaltim genetik olarak birbirinin ayni olan çok fazla sayida bitki üretimi için kullanilan önemli bir tekniktir. Fakat sera veya bahçe gibi ex vitro kosullara aktarildiktan sonra bitkilerin zarar görmesinden veya fazla oranda bitki kayiplarindan dolayi mikro çogaltimin kullanimi genis oranda sinirli olmaktadir. Bu proje kapsaminda mevcut Findik Arastirma Enstitüsü Doku Kültürü Laboratuvari Serasi’na çelik malzeme rafi, evye lavabo, sirkülasyon fani, isitma ve su aritma sistemlerinin yapilmasi ve fidanlarin iklimlendirilmesi asamasinda meydana gelen zarar ve kayiplarin en aza gelmesi hedeflenmektedir” denildi.

Proje maliyeti 2 milyon 722 bin lira

Projenin maliyeti ve üretim kapasitesiyle ilgili de bilgi verilen açiklamada, ”Mikro çogaltimla Findik Fidan Üretiminde Iklimlendirme Projesi ile yapilan seraya belirtilen alt yapinin kazandirilmasi durumunda enstitünün yilda 50 bin adet sertifikali fidan üretim kapasitesine ulasilabilecektir. Doku kültürü laboratuvarindan çikacak fidanlarin iklimlendirilecegi mevcut seraya 1 adet sirkülasyon fani, dogalgaz yakitli isitma sistemi, yaklasik 5 ton kapasiteli su aritma sistemi, 1 adet çelik malzeme rafi, 1 adet UV/VIS Nano spektrofotometre, 1 adet Elektroforez görüntüleme sistemi, 1 adet Santrifüj ve 1 adet evye lavabo yapilacaktir. Proje tutari ise 2 milyon 722 bin 520 lira’dir” bilgisi paylasildi.
Kaynak: İHA