BM Açiklamasi 'Dünyada Her Gün 1 Milyar Ögün Israf Ediliyor'

Birlesmis Milletler Çevre Programi tarafindan yayinlanan rapora göre 2022 yilinda günde en az 1 milyar ögün israf edildi.

BM Açiklamasi 'Dünyada Her Gün 1 Milyar Ögün Israf Ediliyor'
Birlesmis Milletler Çevre Programi (UNEP) 2022 yilindaki gida tüketimi ile ilgili rapor yayinladi. Raporda dünya genelinde 783 milyon insan açlikla mücadele ederken günde en az 1 milyar ögünün israf edildigi belirtildi. Insanlarin üçte birinin gida güvensizligiyle karsi karsiya oldugu vurgulanan raporda, gida israfinin küresel ekonomiye zarar vermeye, iklim degisikliginin etkilerini ve çevre kirliligini arttirmaya devam ettigi ifade edildi.

Raporda 2022 yilinda 1.05 milyar ton gida atigi olustugu, bu miktarin kisi basi 132 kilograma ve tüketicilere saglanan tüm gidanin neredeyse beste birine esit oldugu aktarildi. Verilere göre gida israfinin yüzde 60’i evlerde, yüzde 28’i gida hizmeti sektöründe, yüzde 12’si ise perakende satisinda meydana geldi.

Arastirmalar sonucu elde edilen verilere göre gida israfinin yalnizca bir “zengin ülke” sorunu olmadigina dikkat çekilen raporda, “Evsel gida atiklarinin seviyeleri, yüksek gelirli, üst orta ve alt orta gelirli ülkelerde kisi basina yalnizca 7 kilogram farklilik gösteriyor. Ayni zamanda sicak ülkelerde, yenilmeyen kisimlari bulunan taze besinlerin daha fazla tüketilmesi ve dayanikli soguk zincir eksikligi nedeniyle, hanelerde kisi basina daha fazla gida atigi olustugu görülüyor” ifadesi kullanildi.

“Gida israfi küresel bir felaket”

UNEP Icra Direktörü Inger Andersen yaptigi açiklamada, gida israfinin küresel bir felaket oldugunu belirterek, dünya çapinda gida israfi nedeniyle milyonlarca kisinin aç kaldigini söyledi.

Andersen, "Bu sadece önemli bir kalkinma sorunu degil, ayni zamanda gereksiz atiklarin etkilerinin iklim ve doga üzerindeki maliyeti yüksek oluyor. Ancak ülkelerin bu konuya öncelik verirse gida kaybini ve israfini önemli ölçüde tersine çevirebileceklerini, iklim degisikligi etkilerini ve ekonomik kayiplari azaltabileceklerini ve küresel hedeflere yönelik ilerlemeyi hizlandirabileceklerini biliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA