Türkiye'nin En Büyük Balikçi Barinaginin Insaati Sürüyor

Giresun’un Uzuncakum mevkiinde 2021 yilinda yapimina baslanan Türkiye’nin en büyük balikçi barinagi projesinin yüzde 60’lik kisminin tamamlandigi ve 2025 yilinda hizmete girecegi belirtildi.

Türkiye'nin En Büyük Balikçi Barinaginin Insaati Sürüyor
Giresun’un Uzuncakum mevkiinde 85 bin metrekarelik alan içerisinde insasi devam eden projeyle ilgili bilgi veren Giresun Belediye Baskani Aytekin Senlikoglu, balikçi barinagi ve limaninin ana mendireginin 935 metre, tali mendiregin 260 metre, rihtim uzunlugunun 768 metre, çekek yerinin ise 360 metre büyüklügünde olacagini söyledi.



Proje tamamlandiginda, sadece Türkiye’nin en büyük balikçi barinagi degil ayni zamanda çok önemli bir ticaret merkezi haline de gelecegini kaydeden Belediye Baskani Senlikoglu, “Deniz altindaki kismi 5 metreye kadar olan ve farkli boyutlardaki her tür balikçi teknesinin barinabilecegini bir rihtima sahip olacak proje tamamlandiktan sonra 40 bin metrekarelik kisimda yapilacak balik hali ve soguk hava depolariyla bölgenin su ürünleri merkezi olacak. Burasi nitelik itibariyle Türkiye’nin en büyük balikçi barinagi olacak diyoruz ama, bunu sadece rihtim ve kapasite büyüklügü olarak söylemiyoruz, ayni zamanda bir ticaret merkezi haline dönüsecek bir yer. Projenin yapimina ayrilan 85 bin metrekarelik alan üzerinde yaklasik 40 bin metre karelik alana soguk hava depolari ve bir balik hali de olusturulacak. Proje basladiginda 160 milyon lira civarindaydi ama artan maliyetler nedeniyle proje maliyetinin de bu rakamlarin çok üzerine çiktigini düsünüyorum” dedi.

Barinagin ticaret merkezi haline gelecegini de kaydeden Baskan Senlikoglu, "Bölge olarak, konum ve nitelik olarak gerçekten güzel bir sekilde insa edilen bu proje. Ayni zaman sehrimizin ticaretine ve geneline olumlu yansiyacak bir ticaret merkezi haline gelecek. Su anda çalismalarin yaklasik yüzde 60’i tamamlanmis durumda, geriye kalan kismi da insallah 2025 yilina kadar tamamlanip bitirilecek. Biliyorsunuz, Karadeniz’in baligi çok özel ve lezzetli, bu saatten sonra Karadeniz’den çikan su ürünleri ve baliklar artik Giresun’dan dünya mutfagina servis edilecek, Giresunumuzu bir anlamda balik ticaretinin merkezi haline getirecek” diye konustu.



Deniz turizmini için marina projesi

Bir sahil kenti olan Giresun’un denizden turizm alaninda da faydalanmak adina yat limani projesi oldugunu da açiklayan Baskan Senlikoglu, “Giresun’un çikis noktalarinin basinda turizm geliyor. Bu anlamda biz de sehir merkezinde bir turizm altyapisi olusturmayi planliyoruz. Bunun da baslica unsurlarindan birisi deniz. Yayla, gastronomi, tarihimiz var ama denizle bagimizi kesmemiz söz konusu olamaz çünkü turizmin de çikis noktalarindan birisi deniz. Biz de bu anlamda- Aksu sahilininim bati tarafindaki koya marina yapmayi projelendirdik. Burasi sadece marina degil, turizminde altyapisi olacaktir. Içerisinde yesil alanlari, Alisveris Merkezleriyle tekne baglama alanlariyla bir turizm destinasyon alani haline getirilecektir. Sunu da ifade etmek lazim geçtigimiz dönem çevreci bir belediyecilik yaparak, Aksu bölgesindeki 40 yillik çöp döküm alaninin birinci etabini bosaltarak rekreasyon alanina çevirdik, oranin karsisinda bir marina düsünüyoruz ki Giresun Adasi ve marina güzel bir turizm altyapisi olusturacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA