Rusya, Iran'da 2 Yeni Nükleer Tesis Insa Edecek

Iran Atom Enerjisi Kurumu Baskani Behruz Kemalvendi, Rusya ile ortak insa edilen Busehr Nükleer Tesisi‘ni daha önce teslim aldiklarini belirterek, Moskova yönetimi ile 2 yeni nükleer tesis insasi konusunda daha anlastiklarini açikladi.

Rusya ile Iran arasinda yeni bir nükleer tesis anlasmasi yapildi. Iran Atom Enerjisi Kurumu Baskani Behruz Kemalvendi, Rusya’nin Iran’da iki yeni nükleer tesis daha insa etme planina iliskin yaptigi açiklamada, Rusya ile nükleer enerji alaninda isbirligine önem verdiklerini belirtti.

Rusya ile ortak insa edilen Busehr Nükleer Tesisi‘ni daha önce teslim aldiklarini belirten Kemalvendi, Moskova yönetimi ile 2 yeni nükleer tesis insasi konusunda daha anlastiklarini ifade etti.

Kemalvendi, Nükleer enerji çalismalarinda yeni isbirligi alanlari olusturmak istiyoruz. Ülkemizin nükleer faaliyetlerine yönelik tüm engelleyici uluslararasi baskilara ragmen, nükleer çalismalarimiza devam etmekte kararliyiz" dedi.

Iran’in nükleer faaliyetlerine yönelik yaptirimlara deginen Kemalvendi, yaptirimlarin nükleer çalismalar için artik engel olusturmadigini vurgulayarak, Nükleer çalismalarin faydali etkisini tiptan tarima ve sanayiye kadar birçok sektörde görebiliyoruz. Uluslararasi ve bölgesel isbirlikleri ile de bu alandaki barisçil çalismalarimizi güçlendiriyoruz. Rusya ile yeni nükleer tesislerin insasi konusunda önemli ilerlemeler kaydettik" ifadelerini kullandi.

Kemalvendi, Rusya ile birlikte kurulacak yeni nükleer tesislerin Iran’in hangi bölgesinde insa edilecegine dair ayrinti vermedi.

Iran’in nükleer faaliyetleri Bati’yi endiselendiriyor

ABD ile Iran arasinda 2015 yilinda imzalanan Nükleer Antlasma‘nin iptali sonrasi Tahran yönetimi nükleer çalismalarini hizlandirmis ve ülkenin farkli bölgelerinde bulunan nükleer tesislerindeki uranyum zenginlestirme faaliyetlerini artirma karari almisti. Iran’da Batili ülkeler ile gerginlige neden olan 8 nükleer tesis oldugu biliniyor. Bu nükleer tesislerin basinda ise Arak (Hondab) Agir Su Reaktörü, Fordo ve Natanz nükleer tesisleriyle birlikte Busehr Nükleer Santrali geliyor. Basta ABD olmak üzere Batili ülkeler Tahran yönetiminin bu tesislerde nükleer silah üretmeye çalistigini iddia ederken, Iran nükleer çalismalarinin barisçil oldugunu ve nükleer faaliyetlerini engellemeye yönelik çalismalarin ülkenin egemenligini ihlal anlamina geldigini savunuyor. Basra Körfezi kiyisinda yer alan Rusya’nin insa ettigi Busehr Nükleer Tesisi‘nin ise insasina 1995 yilinda 2 ülke arasinda imzalanan nükleer isbirligi anlasmasi ile baslanmis ve 2012 yilinda tesis tam kapasite ile aktif olmustu.
Kaynak: İHA