Findikta Zirai Don Tehlikesi

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, findikta zirai don tehlikesinin devam ettigini söyledi.

Findikta Zirai Don Tehlikesi
Ordu’da orta ve yüksek kesimlerinde etkili olan kar yagisinin ardindan bazi noktalarda findik bahçeleri beyaz örtüyle kaplandi. Üreticiler zirai don tehlikesine karsi tedirgin olurken, gelecek olan 2-3 haftalik sürecin çok önemli oldugu belirtildi.

“Su an için zirai don yok ancak tehlike devam ediyor”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Ordu’nun yüksek rakimli ilçelerine dün ve bugün etkili olan kar yagisi devam ediyor. Yüksek rakimli ilçelerde, findik alanlarinda kar var. Tabii, bu aylarda zirai don riski her zaman aklimizda. Geçen yillarda mart ayinda özellikle don olaylarini yasadik. Karadeniz Bölgesi’nde zirai don açisindan risk geçmis degil. Su an sahil ve orta kesimlerde kar yagisi yok ancak findiklar da yapraklardi. Yüksek kesimlerde de tomurcuklar artik patladi. Zirai don olayi olursa findiklar ciddi zarar görebilir” diye konustu.



“10 yil önce ciddi zarar olmustu"

“Özellikle 2014 yilinda 31 Mart tarihinde etkili olan ve 230 rakimlara kadar neredeyse sahile kadar kar yagisi inmisti” diyen Soydan, “O gece Ordu’da ve diger illerimizde ciddi bir rekolte kaybi, zira don zarari ile karsi karsiya kaldik. Bu olayda 9 tane ilçede sifir rekolte vardi, 230 rakima kadar da zarar inmisti. Insallah önümüzdeki 15 günlük süreç iyi geçer” ifadelerine yer verdi.

Meteorolojiden zirai don uyarisi

Öte yandan, Meteoroloji Samsun 10. Bölge Müdürlügü’nün bildirdigi son ölçüm ve degerlendirmelere göre, 23 Mart 2024 Cumartesi günü aksam saatlerinden. 25 Mart 2024 Pazartesi günü sabah saatlerine kadar Ordu’nun iç ve yüksek kesimlerinde hafif, yer yer orta siddette don hadisesi beklendigi belirtildi.
Kaynak: İHA